Salade met duivenborstfilet en vanille-granaatappel dressing

  • Salade
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 16-12-2012

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor de salade en duivenborstfilets: 4duivenborstfilets (houtduif)
1 stevige zoetzure appel (bv Granny Smith)
200 g knolselderij
1kropje fijne frisee sla
1/2 teentje knoflook
1sjalot
5g verse bieslook
1dl slagroom,
ongezoet olijfolie of (vloeibare bakboter)
Peper en zout
Voor de vanille-granaatappeldressing:
sap van 1 citroen (uitgeperst)
2 a 3 eetlepels honing
1dl olijfolie
1vanille stokje
1/2 granaatappel
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Neem bij voorkeur houtduif. Het donkere vlees van wilde houtduiven is compacter, malser en heeft een meer uitgesproken smaak en geur dan dat van tamme duiven. Een duivenborstfilet moet rosé blijven; dus niet te lang garen anders krijgt het een leversmaak

Begin met de Vanille-granaatappeldressing:. Haal hiervoor de pitten uit de granaatappel. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Meng het citroensap met de honing en het vanillemerg. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe zodat er een gebonden dressing ontstaat. Voeg als laatste de granaatappelpitten toe.

Pel het sjalotje en snipper ragfijn. Pel het knoflookje, halveren (kiem verwijderen, deze smaakt bitter) en fijnhakken. Was de appel maar schil hem niet. Snijd van 1 zijde van de appel 1cm dikke plakken af tot aan het klokhuis. Draai de appel een kwartslag en snijd hier weer plakken van af. Snijd vervolgens alle plakken in frietvorm van 1 bij 1 cm. Schil de knolselderij, wassen enin dezelfde vorm/lengte als de appel snijden. Snijd de bieslook ook in deze lengte.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150°C. Fruit het sjalotje met de knoflook even aan in olie of boter. Blus af met de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Gaar de knolselderij in de room. Voeg, wanneer deze bijna gaar is, de appel toe en laat 1 minuut meegaren. Haal vervolgens de appel en knolselderij uit de room en laat beiden afkoelen in de koelkast. Voeg daarnade gesneden bieslook toe.

Smeer de duivenborstfilets in met olijfolie. Gril ze in een grilpan aan beide kanten licht kruislings aan (voor een mooi `ruitpatroon`). Leg de filets op een vuurvast bord en laat ze in de oven 12 minuten garen op 150°C. Haal het vlees uit de oven en laat deze afkoelen tot 50°C. Plaats het border weer in en laat de filets nog 10 minuten in de oven rusten. Zo blijven de filets op temperatuur en wordt, door het te laten rusten, het vlees malser.

Bron

http://www.culinair.net/index.php?action=item&m=y&table=recipes&form_name=titel&id=8

Serveertip

Leg wat sla op 4 borden en garneer met het knolselderijmengsel. Snijd de filets schuin in plakjes en leg ze bovenop de salade. Voeg als laatste de vanille-granaatappeldressing toe. Op kamertemperatuur serveren.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten