Eendenborstfilet met cranberrycoulis

  • Frans,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 16-12-2012

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 eendenborstfilet

Voor de knolselderij zalf:
1/2 knolselderij
2 aardappels

Voor de cranberry coulis:
150 g cranberries
70 g suiker
Schil van 1 sinaasappel
180 ml water

1/2 zakje amandelschaafsels
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Cranberry coulis:

Doe alles in een steelpannetje. Breng t op een medium vlam aan de kook. Vervolgens zet je het gas lager, dat het net nog pruttelt. Kook de cranberries totdat ze geknapt zijn (ong
12 min). Zeef t mengsel en laat t afkoelen.

Knolselderijzalf:
Snijd de knolselderij in gelijke stukken als de aardappel. Kook ze in licht gezouten water gaar. Giet ze af en bewaar t kookvocht. Pureer de aardappels en de knolselderij met een stafmixer. Voeg beetje voor beetje wat kookvocht toe todat t op n zalfje lijkt. Maar hem daarna op smaak met zout en peper.

Rooster de amandelschaafsels in een koekenpan totdat ze n goudbruinig kleurtje hebben. Laat ze afkoelen en verkruimel t daarna.

Snijd de huid van de eendenborstfilet (die op kamertemperatuur is) kruislings in. Let op snijd niet in t vlees. Zout de filet aan beide kanten en laat het 15 min intrekken. Verhit een pan ( het liefst zonder anti-aanbaklaag) 2 min op hoog vuur. Daarna n beetje olie of (beklaarde) boter 2 min verhitten zonder dat er blauwe rook ontstaat. Schraap nog even met de achterkant van het koksmes over t vel heen en dep daarna t vel droog. Leg de filet met de huid naar beneden in de pan. Zet t gas op medium en bak de huid kant 5 a 6 min. Bak de andere kant 2 a 3 min. Strooi nog n klein beetje zout nu op de huid. De dikste zijkant van de filet nog even tegen de bodem van de pan aandrukken voor lichte garing. De filet nu op een bord in aluminiumfolie
voor 6 a 9 min. Daarna plakjes snijden.

Eendenlever uit t potje of blikje halen en in huishuidfolie in de vriezer plaatsen.

Opmaak van de lepel/glaasje/bakje:

Op de bodem wat knolselderijzalf daar bovenop de eend. Wat coulis over de eend, wat verkruimelde amandel er over. Nu de eendenlever uit de vriezer halen en haal hier krullen vanaf.

Eet smakelijk

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten