Hummekessoep uit Twente
- Nederlands, Soep
- > 120 min.
- Geplaatst op 10-12-2012
Een typisch streekgerecht dat ook wel Humkessoep genoemd wordt. De humkes zijn de snijbonen. Zoals ieder streekrecept zullen hier veel varianten van zijn maar deze heb ik gemaakt en is ons prima bevallen.
Ingrediënten 4 personen
- 2 liter water
- 600 gram klapstuk
- 1 potje witte bonen
- foelie, tijm, laurier, peperkorrels
- 100 gram knolselderij in blokjes
- 4 aardappels in blokjes
- 1 kleine prei in ringetjes
- 2 gesnipperde uien
- 250 gram snijbonen in smalle reepjes
- 2 of 3 runderbouillonblokjes
- peper en zout uit de molen naar smaak
- vers gehakte peterselie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 225,75 kcal |
Koolhydraten | 34,05 g |
Eiwitten | 10,13 g |
Vetten | 2,22 g |
Bereidingswijze
Bind het klapstuk op met wat keukentouw zodat het niet uit elkaar kookt. Zet het klapstuk op met water, de bouillonblokjes en de kruiden. ( ik heb deze in een kruidenei gedaan). Aan de kook brengen, afschuimen en ongeveer 2 ½ uur zachtjes laten trekken. Na 2 uur de snijbonen en witte bonen toevoegen en laten meekoken. Dan de resterende groenten en aardappelblokjes toevoegen en nog ongeveer een kwartiertje laten meekoken. Verwijder het kruidenei.. Breng de soep op smaak met peper en zout uit de molen en strooi de vers gehakte peterselie erover . Neem het vlees uit de pan, snijd het in plakken.
Bron
Streekgerechten van de lage landen – Leo van Mierlo
Serveertip
Schep de soep in kommen en geef bij het gesneden vlees versgebakken bruinbrood met gezouten roomboter en een plak vlees.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties