Pseftomoussaka (vegetarische moussaka)

  • Grieks,
  • 60-120 min.

Een lekker vegetarisch gerecht

Deel dit recept

Ingrediënten
- aubergines
- zout
- water
- olie om te frituren

Voor de saus
- 1 grote ui
- margarine/olie
- pakje gezeefde tomaten
- kaneelstokje
- laurierblaadje
- peper en zout
- klein schepje suiker

- gemalen kaas (kan gewoon Hollandse kaas zijn, wij hebben altijd een mengsel van jong, belegen en oud)
- Parmezaanse of feta)
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Een aantal uren van te voren (liefst de vorige dag)
* Was de aubergines en haal over de lengte rondom een dun streepje van de schil
* Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een halve cm
* bestrooi met zout en laat een half uurtje staan, daarna goed afspoelen (dit is om de bitterheid uit de aubergines te halen)
* goed droogdeppen

Bereidingswijze

* Zet een een grote pan (ik heb zelf een koekepan gebruikt) op het vuur en doe daar een flinke laag olie in
* Frituur de aubergines in de olie tot ze gaar zijn en laat een aantal uur uitlekken, bij voorkeur een hele nacht)

Voor de saus:
* Rasp de ui en fruit deze in de margarine of olie.
* Voeg het kaneelstokje, laurierblaadje en de peper en zout toe
* Voeg de passata toe en 2 schepjes suiker.
* Even laten pruttelen, van het vuur af halen.

Voor de mousaka zelf:
* Neem een ovenschaal en leg onderin een heel dun laagje tomatensaus en een klein beetje gemalen kaas.
* Leg daar bovenop een laagje aubergines (afhankelijk van hoe dik ze gesneden zijn kun je er voor kiezen om ze dakpansgewijs of naast elkaar te leggen. Als je ze naast elkaar legt, zorg dan wel dat de volgende laag aubergines de ruimtes tussen de aubergines in deze laag bedekt)
* Een laagje saus, en een beetje kaas.
Zo om en om laagjes maken, je kunt halverwege een laagje kaas vervangen door fetta of Parmezaanse kaas.
* Eindig met een laag saus met kaas en zet daarna nog 20 minuten in de oven.

Bron

Famillierecept

Serveertip

De aubergines kunnen ook in de grillpan of onder de grill in de oven gegaard worden. Dit scheelt een hoop vet en je hoeft ze dan niet te laten uitlekken

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

leeuw73 avatar
leeuw73

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten