Kerstrecept: Gekookte kreeft in bouillon (basisrecept)

  • Vis,
  • 20-30 min.
  • Kerstrecept: Gekookte kreeft in bouillon (basisrecept)

    Kerstrecept: Gekookte kreeft in bouillon (basisrecept)

    Kerstrecept: Gekookte kreeft in bouillon (basisrecept)

Kreeft is echt een delicatesse dat weet iedereen. Ik heb ze vaak gegeten in sterrenrestaurants, maar vroeger toen ik viste op de Noordzee en er zaten er in onze netten legde ik er onmiddellijk `beslag` op en verdwenen ze gelijk in mijn pannen. Hier deel ik het basisrecept zoals ik het al jaren maak. Koop levende kreeften bij de visspecialist of bij de Sligro of Hanos als je daar in kunt. Deze zijn het lekkerste en anders neem je ingevroren Canadese kreeft. Heel veel bereidingen zijn er mogelijk met dit geweldige schaaldier. Dit is echt een geweldig product met de feestdagen waar iedereen dankbaar van smult.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 levende kreeften
2 uien
2 teentje2 knoflook
2 stengels prei
1 winterpeen
1 stengel bleekselderij
2-3 tabletten tuinkruidenbouillon
1 t zeezout

Voor de saus:
4 eenheden Mayonaise
1 ½ eenheid Ketchup
Beetje zwarte peper (voor wat pittig)
Scheut sherry of whisky
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 462,80 kcal
Koolhydraten 13,47 g
Eiwitten 49,54 g
Vetten 21,30 g
Benodigdheden
grote kookpan, koksmes

Bereidingswijze

Neem een grote pan, doe daar 2 liter water in. Was en snij de groente, doe de tuinkruidenbouillon er in en breng aan de kook. Deze smaken verbinden zich met het kookvocht. Neem de levende kreeft uit de doos en zet hem op een snijplank. Ik weet, maar voor sommige mensen klinkt het cru, maar is qua smaak het beste. Weeg de kreeften want is belangrijk voor de kooktijd. Neem een groot, scherp, koksmes en jaag die even door z`n kop. Doe hetzelfde met de tweede kreeft. Die kreeft is echt gelijk dood en gooi ze dan in de pan met groentebouillon. Een kreeft, of kreeften, kook je 1 minuut per 100 gr. lichaamsgewicht. Dat is zo ongeveer de richtlijn. Dus als je een kreeft hebt van 600 gram, of twee kreeften van 600 gram dan kook je ze in hetzelfde kookvocht 6 minuten. Ze worden dan rood. Daarna uit het water halen en met koud water terugkoelen. Snij hem dan met het koksmes door de helft en leg het vlees (mét of zonder schaal) op een bord. De scharen (die zijn het lekkerste) open je met een notenkraker. Verwerk bijvoorbeeld in een cocktail of eet zo met een beetje saus zoals boven omschreven (gewoon die ingrediënten door elkaar mengen) en je scoort ! Gegarandeerd dat je scoort bij je partner of gasten. Eet smakelijk en lekker van smullen. Kooktip Doe het ook eens met langoustines oftewel Noorse kreeftjes. Heerlijk ! Deze vingen we altijd in grote getale in de diepere putten in de Noordzee, Silverpit, Devilshole en bij de `witte bank`.

Serveertip

Lekker met de saus en een partje citroen en een glas droge, frisse, witte wijn. Cocktail maak je met de saus, wat rucola en gehalveerde kerst(baby)tomaatjes, peterselie en citroen.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Fressnapf avatar
Fressnapf

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten