Retro: Oud-Hollandse Vijfschaft
- Nederlands,
- > 120 min.
Waar het precies vandaan komt is onbekend, maar wat wel zeker is dat het lekker en maagvullend is. Je kunt natuurlijk bruine bonen uit de pot nemen, maar op deze manier is het zoveel lekkerder!!!
Ingrediënten 4 personen
250 gr gedroogde bruine bonen1 tl zout
1 grote winterwortel (geschrapt en in blokjes)
2 uien (in halve ringen)
750 gr aardappelen (in 4en gesneden)
2 Granny Smith appels (geschild, klokhuis eruit en in partjes)
200 gr gerookt spek (in plakjes en uitgebakken)
1 rookworst (geweld zoals op de gebruiksaanwijzing en in plakjes)
maizena of allesbinder
25 gr boter
peper, zout, nootmuskaat (allemaal versgemalen)
Benodigdheden
Kookpan, koekenpan, steelpan, voorverwarmde schaal.Voorbereiding
Laat de bonen 24 uur weken in een pan met ruim water met het zout.
Bereidingswijze
Zet de pan met de bonen in het weekwater op en breng aan de kook, laat een half uurtje zachtjes koken. Doe er dan de uien, wortel en aardappelen bij en laat nog eens een half uur zachtjes doorkoken, voeg na 20 minuten de appels toe. Giet na dat half uur het kookvocht in de steelpan en bind dat met (aangelengde) maizena of allesbinder tot een mooi sausje, roer er de boter door en maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de vijfschaft in de schaal en giet er de saus over. Leg de plakjes spek en rookworst overheen en serveer direkt.
Bron
De Hollandse Pot
Serveertip
Hier hoeft niks meer bij, dit vult heel erg goed en dat heb je nodig in dit jaargetijde! Eet smakelijk!!!