Surinaams Javaanse Ketjap kip, Surinaamse gerechte

  • Surinaams,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 28-11-2012
  • Surinaams Javaanse Ketjap kip, Surinaamse gerechte

    Surinaams Javaanse Ketjap kip, Surinaamse gerechte

    Surinaams Javaanse Ketjap kip, Surinaamse gerechte

  • Surinaams Javaanse Ketjap kip, Surinaamse gerechte

    Surinaams Javaanse Ketjap kip, Surinaamse gerechte

    Surinaams Javaanse Ketjap kip, Surinaamse gerechte

Surinaamse gerechten uit de Surinaamse keuken

Ketjap bakkruiden is een mix van verschillende soorten verse kruiden voor het roerbakken van vlees en vis. Het gebruik van deze kruidenmix op sojasaus basis geeft gerechten de authentieke geur en smaak van de Javaanse gerechten uit de Surinaamse keuken. De saus is eenvoudig te gebruiken en naast verse uien en knoflook zijn er geen andere kruiden nodig bij het bereiden van het gerecht.
Ketjap bakkruiden kunnen ook gebruikt worden als saus over vlees en vis.
De kruidenmix komt uit het district Nickerie (West Suriname) en wordt door een klein Javaans familiebedrijf gemaakt. Het recept voor de kruidenmix wordt steeds doorgegeven van moeder op dochter en is door de jaren heen steeds verder verfijnd.
Door de ruime hoeveelheid verse kruiden zijn er maar 10 eetlepels (100 ml) ketjap bakkruiden nodig voor 1 kg vlees of vis.
Ingrediënten: Uien, knoflook, gember, sojasaus en specerijen.

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
700 gram kip dijfilet(of kipmedaillons), 1 ui, 1 teentje knoflook, 6 à 7 eetlepels Ketjap bakkruiden van SuCuisine, 7 eetlepels olie.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De kipdijfilet in stukken (laten) hakken en het vlees met heet water en/of citroen wassen en goed uit laten lekken.

Bereidingswijze

Doe de olie in een braadpan en voeg de fijngesneden uien toe als de olie heet is. Voeg na ca. twee minuten omscheppen de fijn gesneden knoflook (evt. peper naar smaak) toe als de uien lichtbruin gebakken zijn. Doe het vlees in de pan als e knoflook bruin gebakken is. Roerbak het vlees aan beide kanten bruin in ca. 4 minuten. Voeg de SuCuisine Ketjap bakkruiden toe en laat het vlees met deksel op de pan op middelhoog vuur onder af en toe roeren in ca. 15 min gaar sudderen. Voeg een half bekertje water toe als jus gewenst is en laat het ca. 15 minuten sudderen. Bij het opdienen garneren met fijn gesneden verse selderij.

Bron

sucuisine

Serveertip

Het vlees kan geserveerd worden met rijst en groenten of met bami of nasi.
Tips:
Gebruik bij voorkeur kip-dijfilet (kip karbonade of kipmedaillons). Dit is malser en smeuïger dan kipfilet.
Deze kruidenmix en bovenstaande bereidingswijze kunnen ook gebruikt worden voor vis en andere vleesgerechten.
Indien gewenst kan verse madame Jeanette peper toegevoegd worden voor een extra pittige smaak.
Ketjap bakkruiden kan ook gebruikt worden als saus over vlees en vis.

Laatste reacties

Delarosa avatar
Delarosa 25-11-2013

Hoi MissMojito, anders gewoon even kijken op Surinaamseten.nl, dan word je doorverwezen naar Faja Lobi en die producten zijn vrijwel overal - oa Jumbo - verkrijgbaar. Vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

MissMojito avatar
MissMojito 25-11-2013

Ik woon in Groningen. Zijn er ook verkooppunten bij ons in de buurt? Of kunnen de kruiden via internet besteld worden... heb al gekeken maar de site van SuCuisine ligt eruit op dit moment

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten