Italiaanse aardappelpuree met knoflook en Parmezaan

  • Italiaans, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 22-11-2012
  • Italiaanse aardappelpuree met knoflook en Parmezaan

    Italiaanse aardappelpuree met knoflook en Parmezaan

    Italiaanse aardappelpuree met knoflook en Parmezaan

Deze romige aardappelpuree die heb ik ook zelf ontwikkeld en die past prima bij visgerechten met een Mediterraans tintje of bij Mediterrane kip. Géén melk, géén boter, maar gezonde olijfolie om iets romig mee te maken. Ik pas tegenwoordig ook nog enkel olijfolie toe om zuurkool- andijvie of boerenkoolstamppot op gezonde wijze romig te maken en dat is bij velen in goede aarde gevallen. Deze aardappelpuree is een echte smaaksensatie en is derhalve een uitstekend bijgerecht. Bovendien is hij snel klaar, proef zelf maar.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gr kruimige aardappels
3 teentjes knoflook (geperst)
Bosje verse platte peterselie (gesnipperd)
Zwarte peper
Zeezout
2 el citroensap
1 – 1 ½ el Parmezaanse kaas
Goede olijfolie
Optioneel: Olijfolie met truffel die heb ik ook en is natuurlijk helemaal heerlijk
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
kookpan, staafmixer

Bereidingswijze

Schil de aardappels en kook ze in een pan water met wat zout gaar. Giet ze af en stamp fijn met een stamper of staafmixer. Doe de knoflook, citroensap en de Parmezaanse kaas er in (niet teveel) en ietsje meer dan de helft van de gesnipperde peterselie. Giet er nu de olijfolie bij totdat het al roerend/stampend romig genoeg is. Proef dan even en breng verder op smaak met zeezout en zwarte peper. Op het bord of in schaal afgarneren met de laatste verse peterselie. Met wat olijfolie met truffel (want zo`n fles heb ik dus ook staan) wordt het nog lekkerder, dan maak je eenvoudig een `koninklijke` puree met een ster! Ook leuk om met visite en eters er met een RVS ring rondjes mee te steken en die op het bord te leggen. Smullen maar.

Serveertip

Heerlijk bijgerecht bij vis, vlees, kip of andere hoofdgerechten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Kompel avatar
Kompel 04-09-2017

Aansluitend op mikoo: Kun je een indicatie geven hoeveel olie er nodig is? Ik heb voor 4 personen aardappelen gekookt, gestampt, en na een kwart liter olie was de puree nog niet smeuïg. Normaal maak ik de puree met een beetje kookvocht en een klont boter, met alleen olie werd het niet lekker (wel lekkere olie gebruikt), en zeker niet smeuïg.

mikoo avatar
mikoo 05-04-2014

Helaas, mijn puree (zonder olie afval, hihi) was niet lekker. Ik ben nog aan het piekeren wat er mis ging. De smaak was onbestemd en de substantie onplezierig. Ik ga het nog eens proberen, want volgens mij heb ik iets fout gedaan..

hedy1962 avatar
hedy1962 28-04-2013

Hallo Alex, Ik heb je Italiaanse aardappelpuree gemaakt samen met de kabeljauw en het was SUPER LEKKER ! Ik vond de puree met de toevoeging van olijfolie ook veel smeuïger dan met toevoeging van boter. Ik weet nu dus hoe ik het voortaan klaar ga maken. Nogmaals bedankt voor je lekkere recept. Groetjes, Hedy

Sudumer avatar
Sudumer 29-11-2012

ziet er heerlijk uit ga ik zeker een keer proberen, met betrekking tot je slotopmerking echter het volgende: bron: http://www.foodiesmagazine.nl/blog/redactie/restproduct-van-olieraffinaderijen-in-sterrestaurants/636/ "Gisterenavond ontdekte ik de truffel, het zwarte goud (hoewel er ook witte truffels op de markt te vinden zijn). Ik ontdekte de peperdure truffel niet op mijn bord, daar vond ik die avond witlof met ham en kaas, maar de delicatesse vroeg mijn aandacht op de televisie: de Keuringsdienst van Waarde vertelde één aflevering lang over de herkomst van truffel en truffelolie. De aflevering bracht fantastische ideeën en feiten aan het licht. Truffels zijn niet te kweken, maar er zijn fanatieke `foodies` die zich daar niet door laten tegenhouden. Meneer de Volder bijvoorbeeld, de enige echte `voorzitter van de truffelorde in België`. Glunderend stelt hij zich voor. Hij liet als truffelverslaafde vrachtwagens vol grond uit Périgurd, Frans truffelgebied, verslepen naar zijn Belgische truffel `plantage`. Dat leverde hem zo`n 300 tot 900 gram truffels per jaar op, waar dan nog wat grammetjes afgesnoept werden door het varken dat de truffels opspeurde. Het wordt algauw duidelijk dat honden in het zoeken van truffels wat dat betreft betrouwbaarder zijn. Misschien lijkt het niet de moeite, maar voor een kilo truffels van goede kwaliteit kun je toch al snel zo`n 2000 euro vragen. Bovendien heeft De Volder een speciale band met truffels, de tranen staan in zijn ogen wanneer hij vertelt over `zijn eerste keer`. "Het is als een drug", vertelt hij, terwijl hij verlekkerd terugdenkt. Maar nu de klapper van de uitzending: truffelolie. Wordt truffelolie geperst uit truffels en gecombineerd met olijfolie? Nee, zeker niet, daarvoor heb je toch zeker meer dan een halve kilo truffels voor nodig. Dan zou de prijs van een flesje truffelolie algauw uitkomen op zo`n 500 euro. Dus waar wordt truffelolie dan van gemaakt? Zit je goed? Hou je vast, want daar komt de grote onthulling. De essentie van truffelolie wordt gemaakt van het restproduct van olieraffinaderijen! Keek je eerder op de avond nog naar de pogingen het olielek in de Golf van Mexico te dichten op het journaal? Als ik daar nu naar kijk denk ik meteen aan truffelolie, en andersom. Het culinaire truffelgevoel is voor mij voorgoed veranderd"

jil6 avatar
jil6 25-11-2012

Vanavond gemaakt, heerlijk. (met de truffelolie). Zelf nog uitgebakken spekjes toegevoegd. Bedankt voor het recept!

Bianca101976 avatar
Bianca101976 25-11-2012

Mijn complimenten.Gisteren geprobeerd en het recept verdient een plaatsje in mijn kookboek. super bedankt! Gr Bianca

Krientjes avatar
Krientjes 24-11-2012

Hoi Alex, Bedankt voor dit lekkere recept ga ik zeker proberenheb nog enkele recepten meer meegenomen ook hiervoor bedankt. Fijn weekeind groetjes Karina

estherbakermans avatar
estherbakermans 24-11-2012

hallo alex leuk idee met truffel olie die gebruik ik vaak ga dit dus zeker maken groetjes esther

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 23-11-2012

Nou deze puree lijkt mij bijzonder lekker, ik neem het mee want binnenkort heb ik een dineetje en dit gaat er heel goed bij. Bedankt Alex, groetjes .. Margrit

inekevlaskamp avatar
inekevlaskamp 23-11-2012

Neem ook dit recept mee.Denk dat het dit weekend wel op tafel komt.Uiteraard samen met de kabeljauw.Zal je laten weten hoe het heeft gesmaakt.Groet Ineke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten