Gratin van witloof en tong met saffraan
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Witloof in de oven eens anders.
Voorbereiding
Maak de witloof schoon. Leg ze in een met boter ingesmeerde steelpan, breng op smaak met peper, zout en snuifje muskaatnoot en sprenkel met citroensap over. Bevochtig met water tot de stronken half onder staan en breng aan de kook. Dek af en laat op een zacht vuurtje garen. Haal het witloof uit het vocht, laat uitlekken en afkoelen. Bewaar het kookvocht.
Maak de champignons schoon, snij de steeltjes af en snij ze in 2 of 4,. Kook ze kort in witte wijn, het sap van een halve citroen en wat boter. Breng op smaak met peper en zout.
Kook lasagnevelle beetgaar in gezouten water. Fris ze op en lek uit.
Bereidingswijze
Leg de champignons in een ingevetten schaal.
Spoel de tongfilets en klop ze wat platter aan de nerfkant om de spankracht te breken. Leg telkens 2 tongfilets in de lengte naast elkaar op het aanracht, met de nerfkant naar boven, plaats er een stronkje witloof op en rol ze op. Wikkel deze rolletjes in de lasagnevellen en schik ze op de champignons.
Smelt 50 gr boter in een steelplan en roer er 50 gr bloem door. Droog de "roux" op een zacht vuurtje en voeg dan geleidelijk wat kookvocht van het witloof en het champignonsap toe, sament met 4dl melk. Breng het geheel al roerend en op een hoger vuur aan de koook. Blijf 10 min roeren tot de saus gebonden is. Doe er de saffraan bij en kruif af.
Haal van het vuur en roer er de "liaison" van eierdooiers en room door. Verdeel de saus over de rolletjes en strooit er de kaas over.
Zet de schaal in een 200° voorverwarmde oven en gaar het geheel 15 tot 20 minuten tot er een mooi kleurtje ontstaat.
Bron
Creatieve keuken van solo
Serveertip
Serveer met een witte Sancerre.