Appeltaart met amandelroomlaag

  • Duits, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 16-11-2012
  • Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

  • Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

  • Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

  • Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

    Appeltaart met amandelroomlaag

Lekkere appeltaart met roerdeeg en een onderlaag van amarettini en abrikozenjam. Nadat de taart even voorgebakken is komt er een amandelroomlaag overheen. In het originele recept werd - in plaats van abrikozenjam - cranberrycompote gebruikt.
De taart is heel lekker, maar redelijk machtig, dus kleine stukken snijden.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
boter en bloem voor de vorm -
plm. 1 kg. zachtzure appels (bijvoorbeeld Jonagold)-
plm. 3 eetlepels citroensap -
125 gram + 1 eetlepel (15 gram) zachte boter -
125 gram + 25 gram + 25 gram suiker -
1 zakje vanillesuiker -
citroenrasp van 1/2 citroen -
mespunt zout -
4 eieren -
175 gram (gezeefde) bloem -
1 flinke theelepel bakpoeder -
(in plaats van bloem en bakpoeder kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken)-
100 gram amarettini (klein gemaakt) -
1/2 pot abrikozenjam -
200 gram amandelspijs -
200 gram crème fraîche -
1 zakje vanillepuddingpoeder voor 1/2 liter melk (kookpuddig!)-
50 gram geschaafde amandelen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
springvorm van 26 cm doorsnede
mixer of keukenmachine
rasp

Voorbereiding

Springvorm 26 cm invetten en met bloem bestuiven.
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in vieren snijden. Met citroensap besprenkelen.
125 gram boter, 125 gram suiker, vanillesuiker, citroenrasp en mespunt zout
plm. 5 minuten cremig roeren.
2 eieren na elkaar afwisselend met 2 eetlepels bloem door de botermassa roeren. Rest bloem en bakpoeder door elkaar mengen en snel door het deeg scheppen.

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 175 graden (hete lucht 150 graden).
Deeg in de vorm strijken.
Hierover de amarettini verdelen. Dan de abrikozenjam erover strijken. Appels erop leggen.
Dit deel van de taart plm. 20 minuten voorbakken iets onder het midden van de oven.
Amandelspijs grof raspen. Met crème fraîche en 25 gram suiker plm. 2 minuten mixen. Dan eerst het puddingpoeder en daarna 2 eieren er snel doorheen mixen.
Taart uit de oven nemen. Amandelroommassa erover gieten. Met amandelen en 25 gram suiker bestrooien.
Taart in het midden van de oven nog plm. 50 - 60 minuten bakken. In de vorm laten afkoelen.
De oventijd is altijd afhankelijk van je eigen oven. Opletten dus!

Bron

aangepast recept uit Kochen&Genieszen 9-2011

Serveertip

Lekker bij koffie of thee!

Laatste reacties

inkepinkie avatar
inkepinkie 18-11-2012

Oh deze heb ik ook meegenomen, die lijkt me heel lekker, ben gek op amandelroom. Laat je weten als ik hem heb gebakken!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten