Romige kip – prei taart (pie, pastei in bladerdeeg)

  • Internationaal, Feestmaaltijd
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 15-11-2012
  • Romige kip – prei taart (pie, pastei in bladerdeeg)

    Romige kip – prei taart (pie, pastei in bladerdeeg)

    Romige kip – prei taart (pie, pastei in bladerdeeg)


Ik heb er altijd al van gehouden, de hartige, krokante, hap verpakt in bladerdeeg. Eigenlijk een beetje Engels, maar niks is er lekkerder op een koude, mistige dag als deze troosteloze novemberdag. We hadden prei zat en de kipfilet moest op en daar is deze uit ontstaan. Lekker in het weekend bij de openhaard met een glaasje heerlijke rode wijn. Als kind voeger heb ik dit soort gerechten altijd al een ware traktatie gevonden. Voorbereidingstijd ongeveer drie kwartier, baktijd nog eens een klein half uur, maar dan heb je ook wat. Dit is echt heel lekker, eet smakelijk en ik hoor het graag.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 mooie kipfilets
3 preistengels (fijn)
2 kleine winterpenen (ragfijn)
1 grote ui (fijn)
1 rol of 10 plakjes bladerdeeg (diepvries)
Zwarte peper
Zeezout
300 ml koude melk
2 el bloem
1 laurierblaadje
80 gr. boter
1 ei (geklutst)
Gersapte belegen kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ovenschaal, pan

Bereidingswijze

Neem een pan, doe er weinig water in, doe de kipfilets er in, het laurierblad, wat wortel, de helft van de ui en wat peper en zout. Breng aan de kook en laat 25 minuten sudderen. Je kookt nu de kip gaat en maakt tegelijkertijd kippenbouillon. Verwijder overtollig schuim met een lepel. Haal dan de kip uit de pan, laat afkoelen en snij in stukjes. Neem een andere pan en zweet daarin de prei, de rest van de wortel en de ui in 40 gr boter totdat ze wat glazig zijn. Doe de andere 40 gr boter in een steelpan en laat smelten. Voeg de bloem toe en maak een roux (de basis van elke saus). Doe dan de melk erbij, goed blijven roeren en krijg je vanzelf een mooie dikke substantie. Doe er dan wat bouillon bij uit de pan waarin de kip is gekookt. Dit geeft smaak af. Doe dan de kip, de prei, wortel, ui, wat geraspte kaas erbij en breng al roerend op smaak met zout en peper. Je hebt nu een vol, glad, dik mengsel.
Neem een flinke ovenschaal en bedek die met bladerdeeg. Giet het mengsel er in. Bedek met bladerdeeg, druk de randen aan de zijkanten goed aan en prik er boven in het midden een klein gaatje in. Smeer de bovenkant in met het ei mengsel want zo wordt hij mooi bruin. Zet hem nu ongeveer 25 - 30 minuten in de oven op 190 graden en bak hem af. Smullen maar!

Serveertip

Lekker glas rode wijn en eventueel een frisse salade.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

josevangelder avatar
josevangelder 25-04-2020

Heb dit recept door de loop van de jaren al vaak gemaakt en het blijft een toppertje!

cloudstormer avatar
cloudstormer 08-11-2017

Ik heb lekker gegeten. En de anderen ook. Ik ben de volgende keer wel van plan de bodem eerst met een blinde vulling te bedekken en die voor te bakken. De zijkanten waren gaar, de bodem was maar net aan.

elise56 avatar
elise56 29-12-2014

MAN WAT IS DAT LEKKER hij staat nu in mijn kookboek dus word je recept zelf in Frankrijk gemaakt

elise56 avatar
elise56 29-12-2014

JEMIG WAT IS DAT LEKKER hij staat in mijn kookboek hoor en je recept word dus nu ook hier in Frankrijk gemaakt

elise56 avatar
elise56 26-12-2014

hij staat in de oven hoor voor tweede kerstdag lijk mij een prima idee

souvlaki avatar
souvlaki 17-12-2014

Lijkt me lekker!!! dank voor het delen. groeten Souvlaki

Cecileg avatar
Cecileg 28-09-2013

Hoi Alex, heb hem weer gemaakt, toch elke keer met andere groenten en kruiden en telkens weer lekker. Mijn gasten waren ook weer vol lof, dankzij jouw recept. Fijn weekend en lieve groet Cecile

Cecileg avatar
Cecileg 14-02-2013

Hoi Alex, Ik heb hem nu voor de tweede keer gemaakt voor gasten en wederom een succes. Heerlijk! Groet Cecile

YvonneS1 avatar
YvonneS1 17-12-2012

Ik heb het uitgeprobeerd en het was heerlijk

Elizabeth4 avatar
Elizabeth4 25-11-2012

Ik heb het recept opgeslagen.lijkt me heerlijk ga het uitproberen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten