Sinterklaas Taart

  • Banket
  • > 120 min.
  • Sinterklaas Taart

    Sinterklaas Taart

    Sinterklaas Taart

Een basisrecept voor een leuke sinterklaastaart met een verrassende vulling!

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
SPECULAASBISCUIT
4 eieren
120 gram suiker
60 gram Schar C
55 gram maizena
5 gram koek- & speculaaskruiden
SPECULAAS-KRUIDNOOTJESCRÈME
200 ml water
125 gram suiker
Speculaaskruiden
Kruidnagel, 3 stuks
250 gram Boter
60 gram bloem
250 ml melk
Poedersuiker naar smaak
Kruidnootjes
APPELTJES-VAN-ORANJE JAM
1 pot abrikozenjam
250 ml sinaasappelsap
Sinaasappellikeur
50 gr suiker
1 citroen

Marsepein
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Pan
Mengkom
Pannenlikker
Taartvorm met een doorsnede van 15 cm

Voorbereiding

Beboter de taartvorm en leg er een stukje bakpapier in. Haal de boter en de eieren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Bereidingswijze

SPECULAASBISCUIT
Doe de eieren samen met de suiker in een kom. Plaats de kom boven een pan met heet water en klop tot de suiker volledig is opgelost en er een dikke, lichte en schuimige massa is ontstaan. Dit kan best 10 minuten duren!
Zeef het bloem, de maizena en de speculaaskruiden en voeg dit dan langzaam aan het ei-mengsel toe, blijf onderwijl goed roeren met het liefst een pannenlikker! Dan kom je goed in alle randjes en hoekjes, en weet je zeker dat er geen bloem blijft zitten. Bak de taart in 40 minuten af in de voorverwarmde oven.
SPECULAAS-KRUIDNOOTJESCRÈME
Breng het water, samen met de suiker, speculaaskruiden en de kruidnagel aan de kook. Laat het 10 minuten koken en dan een tijdje pruttelen (ongeveer 30 min), totdat het een dikke stroop is.
Kook van de bloem en de melk een papje. Laat even afkoelen.
Klop de boter luchtig. Voeg het bloempapje toe en mix goed door. Voeg dan 3/4 van de stroop toe aan de boter. Klop alles nog even goed door totdat het mengsel goed luchtig is. Laat dan staan tot gebruik, eventueel in de koelkast.
APPELTJES-VAN-ORANJE JAM
Doe de sinaasappelsap, suiker, citroensap en likeur in een pannetje en laat het goed inkoken.
Doe ondertussen ook de abrikozenjam in een pannetje en verwarm deze. Als het goed vloeibaar is, giet je de jam door een zeef. Wat achterblijft in de zeef, is voor dit recept niet meer nodig. Voeg de ingekookte sinaasappelsap toe aan de abrikozenjam en laat afkoelen.
Mocht de jam te vloeibaar blijven, kan je nog wat gelatine toevoegen. Let wel op, als je de jam na gebruik in de koelkast zet, stijft de gelatine zo op, dat je hem dan niet meer kunt gebruiken. Wil je hem daarna nog eens gebruiken, verwarm de jam dan. Dan wordt deze weer vloeibaar.
AFWERKEN
Snij de taart 2 keer horizontaal door. Vul de onderste laag met de speculaascrème, en leg op de crème wat geplette kruidnootjes (hoeveelheid naar smaak, voor dit taartje had ik er ongeveer 10 kruidnootjes nodig). Leg de middelste laag terug, en duw hem vanaf het midden wat aan. Spuit een klein randje crème op het biscuit en vul de rest op met de jam. Leg dan het bovenste stuk biscuit terug en duw eveneens vanaf het midden aan. Bestrijk dan de hele taart met een dun laagje van de crème, dit is om de marsepein te laten plakken! Plaats de taart dan in de koelkast.
Kleur de marsepein helderrood en rol hem dun uit, ongeveer 2 millimeter. Bekleed de taart hiermee.
Versier de taart naar keuze.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

MissMilu avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten