Boerenkooltaart met aardperen

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 14-11-2012

Er zijn niet veel recepten te vinden met aardpeer, wat jammer is, want de smaak van deze (vergeten) groente is heerlijk. In het boek `De Groen Garde` vond ik dit lekkere recept van boerenkool gecombineerd met aardpeer.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

voor het deeg:

  • 125 gram koude boter
  • 200 gram tarwebloem
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
4 kleine taartvormpjes of 1 grote

Voorbereiding

Rasp de koude boter in de bloem en meng het met je vingers. Voeg beetje bij beetje koud water toe tot er een deegbal ontstaat. Let op: het deeg zo min mogelijk behandelen! Leg het deeg afgedekt ongeveer een half uur in de koelkast om te rusten. Smeer eenpersoons taartvormpjes in met boter en bestrooi met bloem. Haal de deegbal uit de koelkast en snij in plakjes van 2-3 mm (hoe dunner, hoe luchtiger de bodem straks). Bekleed de taartvormpjes met het deeg en zet ze 30 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 170C.

Bereidingswijze

Haal de taartvormpjes uit de vriezer en bedek ze met een stuk bakpapier dat groter is dan de vormpjes zelf. Bak ze blind door de vormpjes tot de rand te vullen met steunvulling van gedroogde peulvruchten (bonen, linzen) en zet 25-30 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier met de steunvulling en bak het deeg zelf nog een paar minuten.
Maak ondertussen de vulling. Boen de aardperen schoon en leg ze tot gebruik in een bakje water met wat citroensap (anders worden ze zwart). Kook de aardperen in ongeveer 15 minuten totdat ze beetgaar zijn. Laat ze even afkoelen en snij ze plakjes van 0,5 cm. Was de boerenkool, verwijder dikke nerven en snij het blad in dunne reepjes. Snipper de knoflook en fruit in wat olijfolie. Bak de boerenkool mee en bestrooi het naar smaak met zout en peper.
Snij de gerookte kaas in stukjes. Meng de room, eieren en kaas en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Leg de boerenkool in de taartvormpjes en giet het eiermengsel erovereen.
Leg voorzichtig de plakjes aardpeer erop.
Zet de taartjes in de oven en bak ze in ongeveer 30 minuten klaar.

Bron

De Groene Garde

Serveertip

Ik heb hierboven het exacte recept aangehouden, maar hier nog wat tips:


  • Gebruik een combi van bladerdeeg en deeg voor hartige taart uit het vriesvak. Ik gebruik dit ook vaak zonder voor te bakken met steunvulling.
  • Voeg een gesnipperd uitje en wat fijngesneden kastanje champions toe.
  • Wil je er toch vlees doorheen?: uitgebakken spekjes geven een lekkere smaak aan het taartje

Laatste reacties

foekje1 avatar
foekje1 14-11-2012

Hallo. Ik heb 2 recepten met aardpeer op mijn pagina staan.Groet, Marieke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten