Stoofpot

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 13-11-2012
  • Stoofpot

    Stoofpot

    Stoofpot

  • Stoofpot

    Stoofpot

    Stoofpot

  • Stoofpot

    Stoofpot

    Stoofpot

Stoofpot van stooflappen, aardappels, wortels en uien. Gestoofd in bruin bier. Pas goed bij winters weer.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

  • 800g Stooflappen
  • 1kg Kruimige aardappelen
  • 4 grote Rode uien
  • 500g bospeen
  • 3 flesjes Leffe Bruin (33cl)
  • 3 grote tenen knoflook
  • 4 laurier blaadjes
  • 1 theelepel foelie
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels vers gemalen peper
  • 1 theelepel ketoembar (korianderzaad)
  • 2 blokjes runderbouillon
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
grote braadpan, steelpan, snijgerij (planken en messen), pollepel, vleestang

Voorbereiding


  • Schil en snij de uien in 4 stukken
  • Schil de wortels en snij deze in dikke schijfjes (Kan tijdens het wachten op de uien)
  • Schil de aardappelen en snij ze dat ze ongeveer zo groot zijn als kippeneieren (Kan tijdens het wachten op de wortels)

Bereidingswijze

Verhit de braadpan goed, laat boter in de pan smelten, schroei respectievelijk de stukken stoofvlees op een hoog vuur aan elke kant goed dicht. Een mooi beginnend korstje maar niet zwart. Niet te veel vlees tegelijkertijd in de pan.

Laat het vlees rusten in een stuk aluminium folie.

Laat het vuur onder de pan laag zodat de pan warm blijft.

Pel de tenen knoflook, plet deze en snij ze door de helft. Zet het vuur onder de pan weer hoger en fruit de knoflook.

Stop de brokken rode ui in de pan en laat ook deze een beetje fruiten. Terwijl de uien op het vuur staan, maken we met de bouillonblokjes en warm water een klein beetje bouillon (2dl). Dit gieten we in de pan. Laat dit zachtjes aan weer aan de kook komen.

Voeg de wortels in twee delen toe aan de pan om te zorgen dat die niet te veel afkoelt. Zachtjes laten pruttelen. Wanneer de wortels beetje zacht beginnen te worden voegt men de aardappels toe.

Doe de liter bier in een steelpan en zet deze op een vuurtje om deze vast een beetje op te warmen.
Snijd het vlees in dikke reepjes en voeg deze toe aan de pan. Wanneer het bier net iets warmer is dan kamertemperatuur voegt men deze toe aan de grote braadpan.

Nu is het tijd om het te laten sudderen. Het is met ongeveer sudderen goed om te eten, langere tijd sudderen levert een dikkere stoofpot op, doordat de aardappels langzaam uit elkaar vallen.

Roer tijdens het hele proces de pan af en toe goed door.

Serveertip

Serveren in een diep bord, samen met een donker biertje (bruin, dubbel, quadrupel, Isid`or, bokbier) of een ruby port of een goede rode wijn.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

marrianne74 avatar
marrianne74 10-03-2015

er staat ook nergens wanneer je de kruiden moet toevoegen... wanneer moet dat?

cloudstormer avatar
cloudstormer 08-03-2015

Rundvlees zeker drie uur. Truukje: dek het vlees goed af met alufolie, dan het deksel, in de oven op 160 graden. Dan kun je het gerust tot vier uur laten staan. Als je er dan een stukje vlees uitvist, valt het in draadjes uiteen. Mmmm. En de dag erna is het nog lekkerder.

oncookingterms avatar
oncookingterms 08-03-2015

hallo Janesay.zelf neem ik altijd stooflappen van rundvlees bv sucadelappen en laat alles op t kleinst pitje zo n 3 uur stoven zodat t vlees heerlijk mals is en de smaken goed vermengd zijn.groetjes oncookingterms.

Janesey avatar
Janesey 08-03-2015

Er staat dat t moet sudderen, mr niet hoe lang....

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten