1. Home
  2. Recepten
  3. Scandinavische keuken
  4. Gravad lax (gemarineerde zalm) met sinaasappel en gember

Gravad lax (gemarineerde zalm) met sinaasappel en gember

Door: Tiza

  • Scandinavisch, Buffet
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 13-11-2012

Ingrediënten 12 personen


1 hele zalmfilé met huid (wel geschubd)
2 sinaasappelen (goed gewassen)
2 handjes grof zeezout
1 handje suiker
een stuk gember (een stuk van 3-4 cm)
grof gemalen peper
Ev. wat dille of andere verse kruid als garnering.


Verder heb je nodig


Schaal groot genoeg voor de hele lengte van de zalmfilé.
Plastic folie.
1 zware snijplank of deksel plus extra gewicht om de zalm gedurende de marinering onder `druk` te houden.

Gravad lax

Serveertip

Serveertip

Verrassend simpel om te maken en staat geweldig op een buffet. Je moet wel 2-3 dagen van tevoren beginnen, maar aan de andere kant hoef je maar heel weinig tijd zelf te gebruiken. Na dat je de zalm heeft gekruid en ingewikkeld, redt zich de zalm (bijna) helemaal zelf!
Durf te variëren met andere kruidencombinaties. Wel moet je de suiker/zout-verhouding aanhouden zoals in het recept. Je kunt wél witte suiker vervangen door basterdsuiker. Dat geeft extra smaak maar bedenk dat donker bastersuiker de intens roze kleur van de zalm voor een deel `verstoord`.
In Zweden wordt grof gemalen zwarte peper en dille gebruikt met de zout/suiker-mengsel. Een andere combi is geneverbessen (gekneusd) en citrusschil. Als je dit recept een paar keer heeft gemaakt zul je vanzelf op zoek gaan naar eigen kruidencombinaties. Laat je fantasie spelen!
Je kunt het beste de zalm vóór de bereiding 1 nacht invriezen om zo ev. bacteriën geen kans te geven.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Rasp het schil van de sinaasappelen en pers er 1 uit.
Meng schil en zeezout in een vijzel en stoot het samen tot een egale pap.
De gember schillen en raspen.
Meng gember, suiker en flink wat peper erbij de zoutmengsel.

Bereidingswijze

Plaats de zalm met de huid naar beneden in de schaal.
Wrijf de zalmfilé grondig met het kridenmengsel (je moet alles gebruiken).
Druppel de sinaasappelsap over de zalm en wikkel hem dan goed in met de plastic folie (een rondje of 4-5 om de zalm heen).
Doe de zalm weer terug in de schaal en plaats een snijplank (of andere schaal) er bovenop. Je moet ook iets zwaars hier bovenop zetten zodat de zalm wat druk krijgt van boven.
Leg de zalm weg in een donkere koele plek (kelder is prima - maar dan niet langer dan 2 dagen) of in de koelkast (2-3 dagen). Draai de zalm een paar keer om gedurende deze tijd.
Maak de zalmfilé schoon van de kruidenmengsel met een mes.
Let hem op een mooi serveerschaal en rasp wat frisse sinaasappelschil er bovenop. Garneer met verse kruiden en wat sla of sinaasappelwaaiers eromheen.
De zalm moet heel dun gesneden worden met een smalle scherpe mes (zonder tanden). Begin bij de dikste kant en snij met langzame grote bewegingen de sneetjes af (hou de mes redelijk horizontaal, een klein beetje schuin maar en verwijder het minder lekkere vlees die direct aan de huid van de zalm zit). Het vereist enige oefening om mooie plakjes te snijden. Maar doordat je de huid laat zitten, heb je grip en maak je de zalm niet kapot.

Serveertip

Lekker op grof brood zoals roggebrood of als voorgerecht met kleine gekookte aardappelen in het schil gekookt met dille en grof zout (flink zout in het kookwater!).
Maak ook een lekkere sausje op basis van griekse yoghurt (or creme fraiche) met ketchup/tomatenpuré, een paar lepels mayonnaise erdoor, wat worchestersaus (enkele druppels), zout en peper.
Je kunt ook een flink handje fijngeknipte dille erbij doen. Dille is altijd goed met zalm!



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Tiza
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top