Hazenpeper "de Eetkamer"
- Nederlands, Feestmaaltijd
- > 120 min.
- Geplaatst op 13-11-2012
Het wildseizoen is weer begonnen en dat maakt me altijd nieuwsgierig naar de gerechten en menu`s die de restaurants te bieden hebben. Zo kwam ik op de site van een van mijn meest favoriete restaurants terecht. In hun nieuwsbrief vond ik tot mijn grote verbazing dit recept. Ik kon niet wachten want dit moest en zou ik uitproberen. De haas werd in huis gehaald en in de marinade gezet en de volgende dag kon het feest beginnen. De keuken, en het hele huis roken overheerlijk.
Ik heb er nog stoofpeertjes bijgemaakt (in glühwein), rode kool, en appelmoes en dit alles geserveerd met aardappelpuree. Iedereen bij ons vond het echt overheerlijk. Dus wanneer ik weer eens bij "de Eetkamer" kom zal ik ze hartelijk bedanken voor het heerlijke gerecht ook al stond ik deze keer zelf achter de pannen.
Natuurlijk als echte Smulwebvriend wil ik jullie mee laten genieten. Het kost wat tijd maar het is de moeite meer dan waard.
Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.
Ingrediënten 5 personen
1 kg. hazenvlees (voorbouten),1/2 ltr. (wild)bouillon,
500 gr. gerookte spekblokjes,
1/2 gesn. ui,
100 gr. zilveruitjes,
100 gr. paddenstoelen,
50 gr. peperkoek,
50. gr. appelstroop,
2 stuks goudrenetten (in blokjes),
40 gr. bloem,
30 gr. boter,
zout en zwarte peper naar smaak.
MARINADE:
1/2 ltr. rode wijn,
1 dl. azijn,
100 gr. wortel,prei,ui (samen),
1 laurierblad,
2 jeneverbessen,
2 teentjes knoflook,
1/2 takje rozemarijn,
1 takje tijm.
3 blaadjes basilicum,
Voorbereiding
Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en marineer het vlees hierin gedurende 24 uur, afgedekt in de koelkast.
Bereidingswijze
-Bak de stukjes vlees aan in de boter. (lichtbruin)
-Voeg het garnituur van de marinade toe. (zonder vocht)
-Strooi de bloem over het vlees en vermeng dit goed onder elkaar. (Op laag vuur en goed blijven roeren tot de bloem goudgeel wordt)
-Voeg de bouillon toe en vermeng alles tot het een geheel is.
-Laat het vlees op een laag vuur langzaam garen. (blijven roeren)
-Zo nodig bouillon toevoegen.
-Als het vlees gaar is, dit uit de saus nemen.
-De saus zeven en de peperkoek en de appelstroop toevoegen.
-Glad roeren.
-Bak de spekblokjes, de ui en de paddestoelen.
-Voeg het vlees, spek, ui, paddenstoelen, zilveruitjes, en goudrenetten toe aan de saus.
-Vermeng alles goed onder elkaar en verwarm de hazenpeper tot minimaal 80 graden.
-Breng verder op smaak met peper en zout.
Bron
Uit de nieuwsbrief van restaurant "de Eetkamer" www.restaurantdeeetkamer.nl
Serveertip
Serveren met (uiteraard) rode kool, stoofpeertjes en aardappelpuree. Appelmoes kan ook heel goed hierbij.
Laatste reacties
Hoi Dido, ik heb 500 gram spekjes gebruikt en vond het niet teveel, maar als het voor jouw gevoel teveel is kun je ook best wat minder gebruiken hoor. Heb hierbij zoetzure zilveruitjes uit een potje gebruikt. Succes ermee en ik hoor nog wel of je het lekker vond. Bedankt voor je reactie en groetjes van Wilmie _O_
Ik wil dit gaan maken maar een pond spekjes? En gebruik je verse zilveruitjes of uit een potje? Groetjes, Dido
Dit is echt een fantastisch recept! Ben het nu voor de tweede x aan het maken en alleen de geur al...... Morgenavond komen vrienden eten en ben heel benieuwd wat zij ervan vinden! Bedankt voor het delen.
Dank je wel voor het recept, heb het meegenomen. Met kip zou ik het zelf niet maken, de wildsmaak is hierbij wel essentieel lijkt mij, kip is te zacht van smaak. Mss als je kip en lever (kan het iets aanvullen) samen neemt? Groet, Ineke
Met kip zou het misschien ook best kunnen smaken, misschien iets om eens uit te proberen???
Fantastisch recept, echt iets voor het weekend. Ik vraag me af of dit ook lekker is met kip? Groetjes Irrie
Ik neem dit recept mee, zal tzt wel eens van pas komen en het lijkt mij een interessant recept. {br] Groetjes, Louise