Pepersteak met Hollandaise saus

  • Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Pepersteak met Hollandaise saus

    Pepersteak met Hollandaise saus

    Pepersteak met Hollandaise saus

  • Pepersteak met Hollandaise saus

    Pepersteak met Hollandaise saus

    Pepersteak met Hollandaise saus

Jonnie Boer: `Van de Malabar kust van India komen deze grote donkerbruine peperkorrels met een elegant kruidig houtbouquet dat lang blijft hangen. Met frisse noten van citrus en rozijnen. Door veel chefs de beste pepervariëteit ter wereld genoemd.`

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor de pepersteak:
6 st runderentrecote
zwarte peper
zout

Voor de Gastrique:
½ st sjalot
2 dl witte wijn
1 dl azijn
2 dl water
5 stuks gekneusde peperkorrels wit
1 blad laurier
2 takje tijm
1 teen knoflook

Boter klaren: 250 gram boter

Voor de Hollandaise:
1 dl gastrique
3 st eidooier
geklaarde boter
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Zo maak je de pepersteak:
1. Stoot de zwarte peper fijn.
2. Dep het vlees goed droog en laat op temperatuur komen.
3. Bestrooi het vlees met zout en de gestoten peper.
4. Schroei het dicht in een hete koekenpan en breng het op de gewenste gaarheid.
5. Laat het vlees daarna rusten.
6. Vlak voor het serveren kort warm maken in een oven van 120°C gedurende 3 tot 5 minuten.

Zo maak je de Gastrique:
1. Maak de sjalot en knoflook schoon en snij deze fijn.
2. Breng alle ingredienten samen aan de kook en reduceer dit tot de helft.
3. Zeef vervolgens de vloeistof.
4. Laat de gastrique afkoelen (tot onder de 50°C).

Boter klaren:
1. Laat de boter smelten.
2. Schep het bovenste (harde) vlies van de boter.
3. Schenk dan heel voorzichtig alleen het heldere deel van de boter in een kom. Dit is de geklaarde boter.
4. Het witte (melkbestanddelen) blijven achter en gebruiken we niet.

Zo maak je de Hollandaise:
1. Meng de eidooiers met de gastrique.
2. Vlak voor het serveren de volgende stappen:
3. Klop deze (au bain-marie) luchtig en gaar.
4. Haal de pan van het vuur en blijf kloppen.
5. Voeg nu in een straaltje de geklaarde boter toe. Let op dat de saus niet in de schift gaat.
6. Bewaar de saus afgedekt met folie onder de warmtelamp.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

originalspices avatar
originalspices

Doorsturen

Home Recepten