1. Home
  2. Recepten
  3. Mediterrane keuken
  4. Mediterraanse, krokante, hele kip, ovenschotel

Mediterraanse, krokante, hele kip, ovenschotel

Door: Fressnapf

  • Mediterraan, Ovenschotel
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 11-11-2012

Ingrediënten 2 personen


1 hele scharrelkip van 1,2 1 ½ kilo
2 uien in kwartjes
4 flinke wortels (blokjes)
2 stengels bleekselderij (stukjes)
½ venkelknol (stukjes)
4 teentjes knoflook (in stukjes)
1 citroen (in 4 partjes)
1 el tijm
1 el rosemarijn
1 el oregano
½ bosje peterselie (fijn)
Zeezout
Zwarte peper uit de molen
Olijfolie
2 el gesmolten boter


Verder heb je nodig


Braadslee

Mediterraanse hele kip uit de oven

lekker mals en krokant en heel veel heerlijke smaken!

lekker mals en krokant en heel veel heerlijke smaken!

Wij hadden nog een hele kip en deze kip moest op. Daarnaast lagen er nog lekkere groente in de koelkast en die moesten ook op. Dit is een prima recept om ook de koelkast eventjes op te ruimen. Kip bereiden in de oven met deze groente en verse kruiden en je hebt een geweldige, zeer smaakvolle, mediterrane dis ! Hoe je die kip lekker mals en krokant kunt bereiden lees je hieronder. Dit is een bijzonder verrassende schotel vol smaak. Van belang is wel om een vette scharrelkip te nemen van goede kwaliteit, dus geen magere kiloknaller uit de super. Dit kan men het hele jaar door bereiden en eten want is zowel lekker in de hete zomer, maar ook in het natte najaar en de koude winter.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Bereidingswijze

Neem de kip, was hem en kijk of er binnen geen ingewanden meer inzitten. Dep daarna de huid droog met keukenpapier.

Bestrooi de binnenkant van de kip royaal met zout, peper en een deel van de verse kruiden. Vul de binnenkant verder met vier partjes uien, de knoflook en de citroenpartjes. Bind de achterpootjes tegen elkaar vast met een stukje keukentouw. Smelt de boter en smeer daar de buitenkant, het vel, mee in. Dat doe ik omdat die boter er juist voor zorgt dat de huid straks, en mooi bruin én lekker krokant wordt. Bestrooi de buitenkant, het vel, daarna ook flink met peper en zout en wat overgebleven verse kruiden.

Neem nu een flinke braadslee, versprijd de groente er op (wortel, venkel, selderij en de overige 4 partjes ui). Besprenkel met olijfolie en weer wat peper en zout en het restant van de verse kruiden. Leg nu de klaargemaakte kip er op. Zet nu de braadslee in de voorverwarmde oven en bak het geheel in ongeveer 1 ½ uur goudbruin. Controleer door eens te prikken in het dikste deel van de kip (tussen achterkant en dij). Als daar sap uit bruist is hij gaar. Tenslotte het belangrijkste. Neem nu die hete kip en leg die even apart 15 minuten afgedekt onder aluminiumfolie weg. Nu kunnen de sappen mooi tot rust komen. Dit voorkomt dat je droge kip hebt. Zo heb je echter een supermalse kip met een enorme berg smaak die van buiten ook nog lekker krokant is.
Neem een koksmes en halveer de kip en serveer elke persoon een helft met de helft van die lekkere groente. Smullen maar want dit is vreselijk lekker!

Serveertip

Lekker met wat frietjes, gebakken krieltjes of aardappelkroketjes.



Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top