Vlaamse hutsepot (of husselpot)
- Belgisch, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Volgens kok Jeroen was dit vroeger een arme-lui`s gerecht, maar anno nu wordt dit veel meer gewaardeerd. De aardappelen binden de bouillon dus die moeten stukkoken, verder wordt hij niet gestampt maar `gehusseld` (op en neer en heen en weer geschud) vandaar de naam. Lekker hoor, een uitgebreidere hutspot dan van bij ons en volledig vegetarisch!
Ingrediënten 4 personen
2 L groentenbouillon2 el reuzel of boter
4 aardappelen (in blokjes van 2x2 cm)
2 stangen prei (in stukken van ca 4 cm)
2 uien (grof gesneden)
1 teentje knoflook (fijngesneden)
2 winterwortels (in lengte gehalveerd en in stukken van 2 cm)
4 stengels bleekselderij (in stukken van 4 cm)
1/2 groene kool (grove repen)
2 takjes tijm
4 blaadjes laurier
1 kruidnagel
(versgemalen) peper en zout
Benodigdheden
Braad- of soeppanBereidingswijze
Smelt de reuzel of boter in de pan en fruit hier de uien en knoflook in aan. Voeg dan alle groentes toe en bak die ongeveer 5 minuten op een zacht vuur mee om de smaken los te krijgen. Giet er de bouillon op en voeg de tijm, laurier en kruidnagel toe. Laat dit alles met het deksel op de pan onder af en toe husselen (schudden, als bij mosselen) een uurtje zachtjes koken. Breng eventueel op smaak met de versgemalen peper en zout. Roer dan alles flink door en de pan dampend op tafel zetten!
Bron
Jeroen, kok van `Dagelijkse Kost` op TV EEN (Be)
Serveertip
Een lekker fris Belgisch biertje smaakt hier heel goed bij. Mocht je er nog iets bij willen, een gebakken vis (Schol, Griet, Tong) gaat hier heel goed samen mee!