Gezond Licht Meergranenbrood
- Belgisch, Brood
- > 120 min.
- Geplaatst op 04-11-2012
dit is een basis voor twee grote broden ongeveer 950gr.
je kan bloemsoort naar eigen keus maken,hier heb ik een lichtmeergranenbrood genomen van mac payot,samen met bloem voor wit brood van soubry(colruyt)
Nu koop ik mijn bloem bij de molenaar in varsenare,lekker vers en vele soorten meel.
ook gebruik ik nu olijfolie minstens 30 gr per 500gr bloem,wij smaken geen olijfolie maar is wel veel gezonder dan boter of anders neem je alpro soyaboter, ook neem ik telkens honing voor zoetstof ,heel gezond en lekker
Ingrediënten
1,125gr bloem(900gr bloem voor wit brood en 225 gr bloem voor licht meergranen)-675ml water waarvan 200ml melk- 22gr verse gist - 20gr zout - 2soeplepels broodverbeteraar- 2soeplepels candarelpoeder,stevia of tagatese, -2soeplepels vloeibare honing-25gr boter-2soeplepels notenolie- 2soeplepels sesamzaadjes en 1soeplepel lijnzaad en wat gemalen noten (ik heb hier enkele pecannoten gebruikt)
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 4409,75 kcal |
Koolhydraten | 747,81 g |
Eiwitten | 138,31 g |
Vetten | 116,76 g |
Benodigdheden
Broodbakblik,snijmachineVoorbereiding
alle ingridiënten afwegen en klaarzetten
de noten wat breken of malen.
Bereidingswijze
Bloem in mengkom doen,je gist oplossen in lauw water,en al wat mengen in je mengmachine,daarna alle ingridiënten toevoegen en zeer goed kneden,hoe langer hoe beter je brood.ik kneed ongeveer 1/2 uur afgewisseld met de machine en met de hand.Deeg in 3verdelen voor 3broden voor 600gr,of in twee voor twee grote broden, Laten rusten 1/2uurtje onder een handdoek.daarna de lucht eruit kneden en nat spuiten en je zaden en gemalen noten bovenop doen en in je ingevette bakvorm nogmaals laten rusten tot het deeg verdubbeld is, het rijzen hangt van de keukentemperatuur af,normaal rond groot 1uur rijzen.Dan duw ik een snee in voor de vorm,voor een bredere ree snij je dan een snee in met een scherp mes,Bakken in je oven 200° a 220°,ik spuit nog eens met water op de broden en in de oven.Ook onderaan in je oven een schaal met water voorzien.Na 35` zijn ze klaar,bij grote broden zo`n 40`
Op de laatste minuut nog es op je brood spuiten om je korsten mooi te laten blinken.
SMAKELIJK!!
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties