Spitskoolrolletjes met frisse saus

  • Turks, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

  • Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

  • Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

  • Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

    Spitskoolrolletjes met frisse saus

Lahana sarmasi met haydari
Voor dit gerecht heb ik recepten van de Turkse kok gebruikt maar deze aangepast voor 2 personen. Ook heb ik iets meer gehakt gebruikt. Voor haydari zijn veel verschillende recepten, deze vonden wij erg lekker. Onderaan dit recept vind je de link naar het origineel met mooie stap voor stap foto`s. Het is best veel werk maar beslist de moeite waard. Met dank aan Hülya voor de duidelijke uitleg.

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
  • 1 spitskool ( je gebruikt ongeveer de helft)
  • 100 gram lams / rundergehakt
  • 100 gram rijst
  • 1 tomaat zonder zaden in kleine stukjes
  • 1 el gehakte peterselie en/ of dille
  • 2 heel fijn gesnipperde sjalotjes
  • 1 tl paprikavlokken
  • ½ el tomatenpuree
  • 2 ½ dl heet water
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el olijfolie
  • Voor de hayardi:
  • 100 gram uitgelekte Turkse yoghurt
  • 100 gram Turkse witte kaas
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 25 ml olijfolie
  • ½ tl komijn
  • 1/2 tl gedroogde munt + mespunt gedroogde paprikavlokken ter garnering
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Pel de bladeren van de spitskool. Dit gaat een stuk gemakkelijker als je de kool steeds even in kokend water dompelt, dan blijven ze mooi heel. Je hebt maar ongeveer de helft van de kool nodig. Blancheer vervolgens de koolbladeren enkele minuten in zout water, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken op een schone theedoek. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de vulling door elkaar.
Weeg de yoghurt af ( iets meer) en laat deze in een fijne zeef of doek uitlekken.

Bereidingswijze

Leg een blad op de plank, snijd dit iets bij en leg er een schepje vulling op. Nu de onder en bovenkant naar binnen slaan en vervolgens oprollen. Leg je rolletje met de open kant op de bodem van de pan. Werk zo verder tot alle vulling op is. Ik had 14 rolletjes dus ongeveer voldoende voor 2 of 3 personen als hoofdmaaltijd. Zorg dat je pan niet te groot is en alle rolletjes strak tegen elkaar op de bodem passen dan blijven ze mooi heel. Leg een bord of schoteltje bovenop. Vermeng het hete water, de olie en de tomatenpuree en schenk dit over je rolletjes. Ik heb iets meer vocht gebruikt dan in het oorspronkelijke recept. Laat dit 30 minuten heel zacht pruttelen.
Je kunt ze nu serveren of overdoen in een ovenschaal met deksel zodat je ze op een later moment slechts hoeft op te warmen.
Maak ondertussen de haydari. Prak de Turkse kaas goed fijn, voeg hierbij de knoflook, de olie, de uitgelekte yoghurt en de komijn. Blijf roeren tot het een mooie romige massa is. Zelf heb ik het geheel door een fijne zeef gedaan voor een superromig resultaat. Doe je saus in een schaaltje, strooi er de munt en paprikavlokken overheen en een drupje olijfolie.

Bron

De Turkse Kok - aangepast

Serveertip

Leg op ieder bord 3 rolletjes, een schepje saus en bijvoorbeeld dikke plakken gebakken aardappel.
http://www.turksekok.nl/1922/lahana-sarmasi
http://www.turksekok.nl/1969/haydari

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

molenmeisje avatar
molenmeisje

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten