Kip-kerriesalade

  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 04-11-2012

Deel dit recept

Bereidingswijze

Nodig voor ± 4 personen:
1 geroosterde kip van gisteren
2 hardgekookte eieren
1 friszuur appeltje
paar takjes platte peterselie
2-3 eetl zure room
1 eetl vers citroensap
1 eetl gehakte augurkjes
1 eetl gehakte zilveruitjes
1 eetl milde kerriepoeder
snufje cayennepeper
zout en peper uit de molen

Strategisch rond lunchtijd werd er een koeltasje bezorgd met een zak broodjes, een flesje verse jus d`orange en drie saladebakjes `oet` Twente. Nieuw, nieuw, nieuw, want zonder mayonaise maar met extra groenten om dat gemis op te vangen. Omdat zulks lekkerder is? Nee natuurlijk. Omdat het minder calorieën bevat. En u weet: iedereen is te dik dus we moeten met z`n allen ten strijde tegen die vermaledijde calorieën. Gelukkig zijn voedselproducenten er altijd als de kippen bij om de mensheid een dienst te bewijzen want gewoon een gevarieerd eetpatroon propageren, daar valt geen geld mee te verdienen.
Bij de `tonijn oet Twente` krijg ik acuut de slappe lach (sinds wanneer ligt Twente aan zee?), de eiersalade smaakt ronduit onaangenaam rul en verdwijnt linea recta in de vuilnisbak maar de kip-kerriesalade is verrassend fris dankzij stukjes appel. Alleen sta ik er wel van te kijken hoeveel kunstgrepen er blijkens de verpakking nodig zijn voor 18% minder calorieën. Terwijl, kipsalade maken is heus geen hogere wetenschap. Ik maak het altijd de dag nadat we een hele, geroosterde kip hebben gegeten. Zelfs van een kale kip valt nog een hoop te plukken voor een vorstelijke boterhamsalade.

Doen:
Pluk met de vingers alle restjes vlees van de koude kip. Nee, niet griezelen, dat valt reuze mee. Meng zure room, kerriepoeder en citroensap in een grote kom. Prak de gekookte eieren fijn. Snipper de appel, augurk en zilveruitjes. Hak de peterselie fijn. Meng alles samen met de kip in de kom. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en een snufje cayennepeper. En voeg gerust naar smaak wat meer appel, augurk, citroen et cetera toe. Of toch een lepeltje mayonaise als u maling heeft aan een paar calorieën extra. Serveer op ongegeneerd dikke volkoren boterhammen.

P.S.
Hoe komt u aan een geroosterde kip? Even wachten tot volgende week, dan geef ik op deze plek een recept. En anders bakt u 1 à 2 ontbeende kippendijen - daar zit meer smaak aan dan aan filets - in wat olijfolie.

Tips:
Nee inderdaad, u zoekt vruchteloos naar de ananas. Daar ben ik zelf geen liefhebber van, dan wordt het zo`n lawaaisalade, maar laat u daardoor vooral niet tegenhouden als u het zelf wél lekker vindt.
Geen zure room in huis? Het kan natuurlijk ook gewoon met mayonaise. De volvette smaak daarvan kan desgewenst weer wat afgezwakt worden met wat yoghurt.
De hoeveelheden in dit recept zijn bij benadering. Het hangt af van hoeveel kip er nog was maar natuurlijk ook van wat u zelf lekker vindt. Dus blijf proeven en pas aan naar uw eigen smaak. Ook lekker erdoor: een fijngesnipperd sjalotje, ringetjes lenteui, verse bieslook of koriander. Wat ketchup of tomatenpuree zorgt voor een mooie kleur.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: gebruik geen oud, muf kerriepoeder dat al jaren achterin de kast staat.

Bron

Koken met Karin

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten