1. Home
  2. Recepten
  3. Roze koeken

Roze koeken

  •  ,
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 04-11-2012

Ingrediënten




Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zelf maken?
Nodig voor 12 stuks:
110 g bloem
100 g zachte roomboter
100 g suiker
2 eieren
1 citroen (alleen rasp)
snufje zout
boter en bloem voor invetten vorm

Glazuur:
100 g poedersuiker
8 frambozen of 4 aardbeien of half/half

Het schooljaar is duidelijk weer begonnen, want bij de supermarktkassa zag ik een aanbiedingsbak vol glacékoeken, beter bekend als roze koeken. Als Proust met z`n madeleine zweefde ik acuut terug naar vroeger, toen de hele school in de pauze naar het snoepwinkeltje om de hoek trok om roze koeken in te slaan. En dat, let wel, nadat er eerst complete broden doorheen waren gegaan, keurig van thuis gesmeerd en wel meegenomen in lunchtrommeltjes. In de wandelgangen van mijn middelbare school vond elke dag een grote ruilhandel plaats: `Mag ik er twaalf met kaas van jou, dan krijg jij er twaalf met ham van mij`, dat werk. Bij de jongens dan, stuk voor stuk potige tuinderszonen, mijn boterhamdoosje was een stuk bescheidener. Natuurlijk kon ik de verleiding niet verstaan, bij die supermarktkassa, maar brr, wat een mierzoete, kartonnige ondingen. Dan liever deze.

Doen:
Oven voorverwarmen op 160 °C. Kwast een muffinvorm (12 holtes) in met boter en bepoeder met bloem. Klop met de mixer (of in de keukenmachine) de boter met de suiker vijf minuten lang tot zacht en romig. Rasp met een fijne rasp de schil van de schoongeboende citroen erboven en klop erdoor. Voeg nu een voor een de eieren toe, blijf kloppen tot elk ei is opgenomen. Zeef bloem en zout erboven en spatel erdoor. Vul de muffinvorm tot circa de helft met het luchtige deeg. Dek af met een vel bakpapier en leg er een platte bakplaat op, dat houdt het rijzen tegen; we willen koeken, geen cakejes. Zet in de oven en bak 18 minuten. Haal bakplaat en papier eraf en geef de bleke betjes nog 2-3 minuutjes. Niet te lang, dan worden ze droog. Laat helemaal afkoelen. Glazuur: Prak het rood fruit fijn met een vork, duw door een theezeefje om de pitjes tegen te houden. Je hebt nu een dikkig sap. Doe de poedersuiker in een andere kom en roer er net zoveel rood sap doorheen tot het een stevig, roze glazuur is. Verdeel direct met de achterkant van een theelepel uit over de koeken. Laat even opstijven.

Tips:
Ingrediënten op kamertemperatuur, anders gaat de boel schiften.
Kant-en-klaar citroenrasp uit een potje is niet te vergelijken met zo`n aromatisch snufje versgeraspte citroenschil. Doe jezelf eens een mooie rasp cadeau, menig zoet of hartig gerecht pept enorm op van wat citroen- of sinaasappelrasp. Alleen nooit het wit meeraspen, dat is bitter.
Geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder nemen, het is juist de bedoeling dat ze niet teveel rijzen.
Bakpapier voorkomt dat het deeg vastplakt aan de bakplaat erop.
Glazuur maken kan ook met wat rode limonade of bessen-, cranberry- danwel bietensap, maar de fabrikant noemt het `frambozen-aardbeienglazuur` dus ik wilde het eens met echt fruit proberen.

Bron

Koken met Karin



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cope


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cope
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top