Iers soda brood

  • Engels, Brood
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 02-11-2012
  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

  • Iers soda brood

    Iers soda brood

    Iers soda brood

Iers brood (Irish soda bread)
Het is zo`n supersimpel brood om te maken. Als je brood bij een soep of stoofpot wilt eten dan zet je het eten op, verwarm de oven voor en als je eten klaar is dan is je brood ook klaar.
De naam `soda bread` wordt gebruikt omdat er `Bicarbonate of soda` in zit. Bicarbonaat is een rijsmiddel, het is zuiveringszout. Te koop o.a. bij de apotheek.
Het brood blijft niet vers maar als er overblijft dan is het de volgende dag heerlijk als je het roostert! In de ochtend met bvb jam of kaas of maak er bruschetta van voor een lekker hapje. Het is echt smullen geblazen.
Ik maak dit al jaren maar heb er eigenlijk nooit aangedacht om op smulweb te zetten. Ooit het recept uit een Engels tijdschrift gehaald (ik had toen nog lang geen computer) maar daarna aangepast net zolang tot het naar mijn smaak was. Eigenlijk hoort dit met een mix van grof volkorenbloem + gewone bloem, ik bedacht dit op het laatste moment dus dit keer werd het gewone patentbloem.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 350 g bloem (eigenlijk helft grof volkoren meel en helft tarwebloem)
  • 10-15 gr suiker (kan weggelaten worden)
  • ½ tl zout
  • 1½ tl bakpoeder (flinke tl)
  • ½ tl baksoda (Bicarbonaat = zuiveringszout)
  • (een tip van Deon, baksoda is ook verkrijgbaar bij de Toko)
  • 1 ei
  • ± 270 ml karnemelk (niet alles gebruiken, het ligt aan de bloem toevoegen kan altijd)
  • 35 gram zachte boter
  • Extra bloem voor het werkblad + over het brood te strooien
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 446,62 kcal
Koolhydraten 72,60 g
Eiwitten 15,51 g
Vetten 9,48 g
Benodigdheden
Bakplaat, bakpapier, (of bestuif bakplaat met bloem of vet in), mes. Kom, mixer.

Voorbereiding

  • Even voordat je begint; Het deeg hoeft niet te rijzen. Het mag niet te lang `bewerkt worden` of met nu met je handen, met mixer of keukenmachine is.
  • Het moet een vrij zacht en vochtig deeg zijn. Je kunt het met de hand kneden maar dat duurt uiteraard iets langer.
  • Ik heb het nu eens niet met de hand gekneed of in de keukenmachine gedaan maar gewoon een mixer met deeghaken genomen. In een paar minuten is het `gepiept`.
  • Het hangt van de bloem af hoeveel karnemelk je nodig hebt dus neem eerst minder dan de aangegeven hoeveelheid en als het niet voldoende is giet je er nog een scheutje of twee bij. Net zolang tot het een samenhangend zacht deeg is.
  • Laat dit deeg niet staan, ga zodra het klaar is het gelijk tot een bol vormen.
  • Bestrooi met bloem, het zal aan alle kanten kleven maar ga rustig door met een bol vormen en zet in de oven.
  • Als je het te lang kneedt wordt het brood taai.
  • De karnemelk in dit recept activeert de rijsmiddelen die in dit brood zitten, heb je geen karnemelk in huis voeg dan ½ tl bakpoeder toe aan gewone melk (informatie van internet, en niet uitgeprobeerd omdat ik altijd karnemelk gebruik).

De bloem hoeft niet gezeefd te worden.
Weeg ingrediënten af.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 190° C - hete luchtoven 170°C

Bereidingswijze

  • Doe bloem, suiker, zout, bakpoeder en baksoda in een kom en roer even goed door elkaar met een spatel.
  • Voeg dan het ei, boter en karnemelk (eerst bvb 240 ml) toe.
  • Mix kort maar zo tot het een kleverige massa wordt en de bloem is opgenomen, zo niet voeg dan nog wat karnemelk toe.
  • Bestuif het werkblad met bloem.
  • Haal de massa uit de kom
  • Doop je handen in de bloem want het deeg kleeft aan alle kanten aan je handen.
  • Vorm er een bal van, lukt het niet voeg wat bloem toe.
  • Neem en mes en maak een kruis in het midden (zo kan het brood openbarsten, dat hoort en bovendien is het dan ook makkelijk te breken)
  • Leg op de bakplaat en schuif in het midden van de oven voor 40 minuten.
  • Haal uit de oven na 40 minuten, prik met een houten prikker in het midden, als die schoon blijft is het brood gaar.
  • Je kan ook het brood even omkeren en op de bodem kloppen. Als het hol klinkt is het goed.

Bron

Oud Engels tijdschrift en aangepast aan eigen smaak

Serveertip

  • Heerlijk brood, lekker bij bvb soep, stoofpot enz. om de heerlijke sappen `op te moppen`.
  • Ook heerlijk geroosterd.
  • Het brood blijft niet vers zoals ik al schreef vers maar de volgende dag kan je het lekker roosteren smeer er jam op of neem een lekker plakje kaas.
  • Of maak er een bruschetta van als een lekker hapje in de middag of bij de borrel, heerlijk met knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde)ham enz. enz.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

digitaldolf avatar
digitaldolf 06-11-2021

Wat je hier beschrijft is niet een echt "Iers Soda Bread". Je schreef al dat je het uit een Engels tijdschrift had. Weten die Engelsen veel. Voor sodabread hoef je namelijk geen bakpoeder te gebruiken. Zelf gebruik ik 500 gram meel (volkoren of volkoren en bloem. Kan ook speltmeel), 2 theelepels bicarbonaat en een halve theelepel zout en een theelepel suiker. Meel en vocht is ongeveer gelijk. Ik gebruik een halve liter magere yoghurt. Ik bak het in een cake/broodblik. Gemakkelijker in de broodbak en gemakkelijker te snijden. Ei is helemaal niet nodig. 100 gram van het meel is bij mij extra grof volkorenmeel van Macroom Mills in County Cork. (Ik woon zelf in Ierland). Een ei is niet nodig. De boter is ook niet nodig maar kan eventueel wel. Zoveel suiker zou ik sowieso weglaten. Ik gebruik slechts 5 gr op een 500 gram brood anders wordt het veel te zoet.

meeuw405 avatar
meeuw405 05-04-2017

Gister je brood gebakken en gegeten met de Irish Stew van Wilmie. Het was heerlijk. Smulgroet Els

meeuw405 avatar
meeuw405 04-04-2017

Je recept meegenomen en ga het vanmiddag maken. Je hoort(leest) er nog van. Smulgroet Els :-)

Joyce1956 avatar
Joyce1956 27-01-2015

Hoi louise, gisteren je brood gebakken. het was heerlijk.Dit broodje komt vaker op tafel. Bedankt voor je recept. Groetjes Joyce

iLnk avatar
iLnk 24-09-2013

Heerlijke korst, lekker broodje, ik ga nog eens varieren met soorten meel. Had `m nu met patentbloem gemaakt om de saus van de Irish Stew (http://www.smulweb.nl/recepten/1416262/Irish-stew-ierse-stoof) mee op te deppen, zaligheid, dank voor het recept!

audreypetra avatar
audreypetra 11-07-2013

Ooit eens sodabrood gebakken, maar geen recept meer van, deze is geweldig. Bedankt!

adeline43 avatar
adeline43 16-11-2012

Hoi Louise, vanavond jou brood gebakken en met de goelashsoep van Petra gegeten, echt lekker! Ik heb helft grof volkoren meel en helft tarwebloem genomen en de volgende keer neem ik iets meer zout.Baksoda heb ik bij ons in de apotheek kunnen kopen, laatste pakje...erg ouderwets vonden hun. Ik had niet gedacht dat het zo gemakkelijk ging :) Groetjes, Adeline

bennink1 avatar
bennink1 11-11-2012

Gisteren dit brood bij mams gegeten icm de goulashsoep van pwiggers, heerlijk! Vandaag overgebleven brood even opgepiept in de oven en nog steeds zalig!

foekje1 avatar
foekje1 11-11-2012

Hoi Louise, gisteren dit brood gemaakt. Had de helft bloem en de helft abdijbroodmix (AH heerlijk brood). Het zag er wel anders uit dan bij jou, maar het had super krokante korst.Ik ga het ook eens alleen met tarwebloem maken. Groet, Marieke

h_buizer avatar
h_buizer 11-11-2012

Hi Louise, Heb meer recepten van Iers sodabrood, maar niet zo duidelijk als dit. Heb het dus meegenomen EN uitgeprint. Want dit moet ik binnenkort proberen. Hier is baking soda gewoon te koop bij de kruidenier en heb ik het standaard in mijn keukenkastje. Het is overgens een onderdeel van bakpoeder. Groetjes uit Ontario, Henny

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten