Ree stoof

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 01-11-2012

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
800 gram reepoulet
Handje vol gerookte spekblokjes
1/2 winter peen
250g champignons
2 middelgrote witte uien
2 tenen knoflook
200ml stevige rode wijn
250ml wildfond
150ml slagroom
Maïzena
3 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel bruine suiker
2 dikke plakken kruidkoek
Scheutje plantaardige olie
Klontje roomboter
Peper en zout naar smaak
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 479,50 kcal
Koolhydraten 23,31 g
Eiwitten 8,99 g
Vetten 34,18 g
Benodigdheden
Gietijzeren braadpan

Voorbereiding

Haal de ree een half uur voor je start met koken uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Snijd in blokken van 3 cm. Dit hoeft niet secuur. Wat afwisseling in formaat geeft het een mooi rustiek uiterlijk als het gerecht klaar is.
Snijd de ui in kleine blokjes, als ook de look. De champignons in plakjes snijden en de winterpeen in smalle halve plakjes snijden.

Bereidingswijze

Zet de pan op vuur met de plantaardige olie. Voeg de spekblokjes toe.
Als de blokjes beginnen te kleuren, gaat de roomboter erbij en wordt de ree toegevoegd. Zorg dat het vuur hoog genoeg staat dat het vlees gebakken wordt en niet gestoofd.
Als het vlees gebruind is, gaan de ui en look erbij. Na even aanzetten kan ook de peen erbij. Geef dit een minuut en voeg dan de champignons toe.
Na weer een minuut - zorg dat het vuur hoog staat - voeg je de wijn toe. Als de wijn walmt en daarmee de alcohol (voor een deel) verdampt is, gaat de fond erbij. Het vuur kan nu lager.
Voeg de kruiden, suiker en kruidkoek toe.
Zet de pan op de laagste pit met het deksel er op. Het wachten kan beginnen. De stoof zal zo`n drie uur nodig hebben om te garen. Roer ieder kwartier even in de pan. En plaats het deksel terug!
Na drie uur stoven gaan we de schotel afronden. Doe ongeveer de helft van de slagroom in een bakje. Voeg 1,5 eetlepel maïzena toe en roer met een vork. Voeg het mengel toe aan de stoof en breng aan de kook.
Nu is het op gevoel bepalen of de stoof dik genoeg is. Voeg de overgebleven slagroom toe of als je de stoof te dun vindt, maak je nog een maïzena papje met de rest van de slagroom. Voeg peper en zout naar smaak toe.
De stoof is klaar. Ik serveer er rode kool en puree bij.

Geniet!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten