Bapao (gestoomd broodje met vleesvulling)

  • Indonesisch, Tussendoortje
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 31-10-2012
  • Bapao (gestoomd broodje met vleesvulling)

    Bapao (gestoomd broodje met vleesvulling)

    Bapao (gestoomd broodje met vleesvulling)

Dit authentieke recept voor Bapao heb ik gekregen van een Indonesische collega die het altijd maakt en mee naar het werk neemt voor in de pauze.

Deel dit recept

Ingrediënten
600 gr bloem
300 gr rundergehakt
14 gr gedroogde gist
2½ dl warm water
1 dl warme melk
2 teentjes knoflook
1 prei
1 ui
4 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels ketjap
2 eetlepels witte suiker
2 eetlepels mäizena
2 eetlepels droge sherry
1 mespuntje zout
zwarte peper
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 3635,59 kcal
Koolhydraten 517,20 g
Eiwitten 147,38 g
Vetten 98,75 g

Voorbereiding

Los de gist op in 1½ dl warm water. Doe bloem in een beslagkom, maak een kuiltje in het bloem en giet hier het opgeloste gist in. Strooi met een zeef suiker en zout erover. Giet de melk erbij. Kneed het deeg tot je een stevige, niet kleverige bol hebt. Dek de beslagkom af met wat aluminiumfolie en leg daarboven op een theedoek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen. Was en snijd het witte gedeelte van de prei klein. Schil en snipper de ui. Pel en stamp de knoflook fijn in een vijzel.

Bereidingswijze

Doe olie in een wok of wadjan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het vlees toe en roerbak het heel eventjes mee. Voeg de ketjap en sherry toe en laat het geheel eventjes sudderen. Voeg de prei toe en roerbak het tot de prei is geslonken. Voeg 1 dl warm water toe en bind het met mäizena. Giet het gebonden water bij de vleesvulling en laat het circa 5-10 min. op een laag vuur sudderen. Breng het op smaak met zwarte peper en zout. Laat de vleesvulling volledig afkoelen en verdeel het dan met een grote scheplepel in 12 gelijke porties. Haal het aluminiumfolie en de theedoek van de beslagkom en kneed het deeg nogmaals en rek het uit, zodat je een langwerpige rol krijgt. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken en kneed daarna ieder stuk tot een mooi bolletje. Rol met een deegroller de bolletjes één voor één uit en leg er een portie van het vleesvulling op en vouw het voorzichtig heel goed dicht, de dichte kant is de onderkant. Dek de bolletjes af met aluminiumfolie en daarover weer een theedoek. Laat ze circa 15-20 min. rusten. Doe een bodempje water in een stoompan en breng het aan de kook, let op dat het water het stoomgedeelte niet raakt als het kookt. Leg steeds 4 bolletjes in het stoommandje en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, stoom ze in circa 20 min. gaar.Doe olie in een wok of wadjan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het vlees toe en roerbak het heel eventjes mee. Voeg de ketjap en sherry toe en laat het geheel eventjes sudderen. Voeg de prei toe en roerbak het tot de prei is geslonken. Voeg 1 dl warm water toe en bind het met mäizena. Giet het gebonden water bij de vleesvulling en laat het circa 5-10 min. op een laag vuur sudderen. Breng het op smaak met zwarte peper en zout. Laat de vleesvulling volledig afkoelen en verdeel het dan met een grote scheplepel in 12 gelijke porties. Haal het aluminiumfolie en de theedoek van de beslagkom en kneed het deeg nogmaals en rek het uit, zodat je een langwerpige rol krijgt. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken en kneed daarna ieder stuk tot een mooi bolletje. Rol met een deegroller de bolletjes één voor één uit en leg er een portie van het vleesvulling op en vouw het voorzichtig heel goed dicht, de dichte kant is de onderkant. Dek de bolletjes af met aluminiumfolie en daarover weer een theedoek. Laat ze circa 15-20 min. rusten. Doe een bodempje water in een stoompan en breng het aan de kook, let op dat het water het stoomgedeelte niet raakt als het kookt. Leg steeds 4 bolletjes in het stoommandje en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, stoom ze in circa 20 min. gaar.

Bron

Indonesische collega

Serveertip

Serveer de broodjes met sambal, chilisaus of loempia saus.

TIP: Vervang het gehakt eens voor 600 gr speklap zonder zwoerd. Voeg eens wat gehakte en geconfijte gember aan toe.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten