Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Nederlands, Soep
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 29-10-2012
  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

  • Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

    Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

Het is weer zover, het is koud buiten, het vriest hier nu ik dit recept schrijf en zojuist dus de eerste echte verse `snert` van het jaar gemaakt. Verantwoord gevuld en erg voedzaam. Heerlijk en veel lekkerder dan uit een blik of zak of die kant en klare van de Hema. Een grote pan verse soep en hij is op dag 2 nog veel lekkerder! Ook erg makkelijk als er mensen aanschuiven want iedereen vind het wel lekker. Niet echt moeilijk, iedereen kan dit maken. Hier kan iedereen het hele najaar, de hele donkere periode en de hele winter van genieten. Het kookproces is slowcooking en de helft sneller de snelkookpan. Ik hoor wel wat men er van vond, maar deze is vreselijk lekker. Géén natte vingerwerk door er maar een half varken in te smijten, maar verantwoord gevuld met goede en lekkere dingen. Eet smakelijk!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 knolselderij
3 prei in halve ringen
2 winterwortels (julienne)
1 stengel bleekselderij (halve ringen)
500 gr spliterwten
2 bosjes selderij
1 grote ui
2 aardappels
Handje verse peterselie
3 bouillonblokjes rund
2 bouillonblokjes groente
500 gr speklappen óf schouderkarbonade
5 peperkorrels
Zeezout
Zwarte peper uit je molen
3 liter water
2 ambachtelijke rookworsten
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan, RVS vergiet

Bereidingswijze

Neem een hele grote pan en vul die met het water. Voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Doe de spliterwten in een vergiet en was ze. Als het water kookt voeg je ze toe met de peperkorrels. Laat nu langzaam ~2 uur pruttelen en roer af en toe om totdat het een groene massa wordt zonder harde brokjes van erwt. Snij het vlees klein en voeg het toe. Dan kan het meekoken totdat het zacht is en uit elkaar valt. Ook dit geeft smaak af. Snij de groente, de knolselderij in blokjes, prei in ringen, de ui in halve ringen en wortels in kleine stukjes. Doe nu de groente er bij en de aardappel in stukjes (deze bindt vloeistof en zorg dat het wat dikker wordt, zetmeel). Laat zo nog 25 minuten doorpruttelen, de groente wordt nu lekker zacht en er is een rijk gevulde, gezonde soep. Maak hem af met wat vers gesnipperde peterselie en de bladselderij. Proef even en voeg dan eventueel nog wat zout en peper toe. Laat de rookworst in een aparte pan met water opwarmen op 80 graden, niet koken want anders gaat hij stuk. Zo blijven de lekkere sappen in de worst bewaard! Snij de worst in dunne plakjes en voeg toe aan de soep. Lekker smullen maar weer! Krijgt men geen spijt van want is erg lekker en gezond. Om er nog wat extra pit aan te geven kan er in de kom nog wat maggi in naar smaak. Blijf wel af en toe roeren want er is niets viezers dan aangebrande snert en ook deze soep is prima in te vriezen en dan maanden houdbaar.

Serveertip

Lekker met roggebrood en wat katenspek of met wat stokbrood met kruidenboter. Drink er een mooie, volle, rode wijn bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Cecileg avatar
Cecileg 18-12-2020

Jammer, hij had vele lekkere recepten. Ik dacht het ook al omdat er geen reacties meer waren van zijn kant. Hij rust in vrede. Lieve groet Cecile

meeuw405 avatar
meeuw405 18-12-2020

Oeps in het verleden kregen van de "redactie" dit soort berichten door. Niet leuk als je dit zo leest, vond het ook al vreemd dat er recepten meer kwamen.

ArualB avatar
ArualB 18-12-2020

Je zal van Alex zelf geen reactie meer ontvangen @Purrie, hij is ongeveer een half jaar geleden overleden.

Purrie avatar
Purrie 17-12-2020

We hebben gesmuld Alex! Maar ik heb het wel iets gewijzigd... 2,8 l water zodat de soep iets dikker werd, en ipv karbonades 3 kipfilets. Ipv spek, 150 gr spekreepjes, uitgebakken. En ipv de ui in halve ringen, begonnen met in de bouillon, een ui met 8 kruidnagels erin geprikt en een laurierblaadje. Geweldig resultaat! De ui en de peperkorrels eruit halen voordat het dikker wordt. Geweldig... en lekker een paar porties invriezen voor een volgende keer smullen! Dank!

Brigitte09 avatar
Brigitte09 03-11-2020

Hi, heb de pan opstaan en staat heerlijk te pruttelen. Morgen gaan we de soep eten, maar ga er vanuit dat hij heerlijk is!

kellydaymian avatar
kellydaymian 04-10-2019

Mijn favoriete recept van smulweb! 5 stwrren!

lieuwe777 avatar
lieuwe777 06-02-2019

Was heerlijk, ondanks ik bleekselderij en bosje selderij niet had toegevoegd. Pan vol, was wel voor 6 pp., rest in diepvries gedaan

Ejelzer avatar
Ejelzer 27-11-2018

Zoals al je recepten die ik tot nu geprobeerd heb, is deze soep ook overheerlijk! Ik hoop dat het inmiddels weer iets beter met je gaat! (y)

silvianijhuiswiggers68 avatar

Super..............

Donata1 avatar
Donata1 14-03-2017

Was erg lekker, vooral bij een temperatuurtje van -20C. Groetjes uit Canada

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten