Gegratineerde cassolette van kabeljauwloin en heilbotfilet m
- Frans, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Een bijzondere samenstelling van bestanddelen die leiden tot een symfonische smaakapotheose...
Boterraap
Ze noemen hem ook wel zandraap of goudbol. Het is een raap, ietsjes scherp en bitter, zoals alle rapen, maar veel delicater dan de koolraap. Door het bittere is het goed deze raap te koken en dan even te stoven, al dan niet met wat suiker. Heel bijzondere, verfijnde groente. Deze raap is ook rauw lekker, geraspt in een frisse salade. Ook in allerlei stamppotten is deze groente op zijn plaats.
Ingrediënten 6 personen
600g heilbotfilet3 kabeljauwloins
200 ml. witbier, bijv. Hoegaarden
200 ml. crème fraîche
200 ml kreeftensoep (bisque d`homard)
60g geraspte Gruyère
3 aardappels
6 boterrapen
zout & peper uit de molen
Benodigdheden
Oven met grill of salamanderVoorbereiding
Verwarm de oven voor op 180° C. Kook de aardappels tot bijtgaar in zout water, en snij er plakjes van. Leg deze trapsgewijs op elkaar, op een met boter ingevet bakblik. Schil de boterrapen en kook ze tot ze gaar zijn.
Bereidingswijze
Portioneer ondertussen de vis in 6 gelijke hoeveelheden en verdeel de heilbot en de kabeljauw evenredig over 6 ovenvaste schaaltjes. Kruid de vis met zout en peper. Maak een mengsel van de kreeftensoep (tenzij u zin heeft ook deze zelf te bereiden kunt u hiervoor een kreeftensoep uit blik voor gebruiken), de room en het bier. Giet dit in gelijke porties over de vis.
Salamander
Zet de schaaltjes in de oven en stoof de vis ca. 10 minuten tot hij gaar is. Bestrooi nu de schaaltjes met de geraspte kaas en plaats onde de salamander of ovengrill, samen met de schijfjes aardappel, die u ook bestrooid met kaas. Gratineer tot een dun korstje ontstaat. Giet de boterrapen af, haal ze even door wat gesmolten boter. Klaar!
Bron
http://www.meerdanvlees.nl/index.php?target=products&product_id=177#recept1
Serveertip
Serveer de cassolette op een onderbord en waarschuw uw gasten dat ze gloeiend heet zijn. Garneer of met de boterrapen, de aardappelgratin en een plukje groen.
Wijntip:
Een fruitige witte wijn, zoals een Staphylé uit het Verdicchio-gebied. Een Bianco del Veneto van Lenotti kan ook prima.