1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Vegetarische keuken
  5. Baklava
  6. Baklava met tomaat, feta, amandelen en dadels

Baklava met tomaat, feta, amandelen en dadels

  • Vegetarisch, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 21-10-2012

Ingrediënten 4 personen


1 dl olijfolie
5 spaanse uien, doormidden en dan in dunne ringen gesneden (ik gebruik ook gewone uien als het zo uit komt)
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
2 theel. kaneel (ik gebruik wat meer)
snuf kristalsuiker
bos dille, fijngehakt (of 4 theel. gedroogde)
8 trostomaten (of andere), ontveld en grofgehakt (bewaar de helft van het sap.)
3 theel. tomatenpuree
1 pak filodeeg (9 vellen)
150 g gesmolten boter
60 g ontvelde amandelen, tot kruimels gemalen
100 g dadels (medjool of andere), ontpit, on dunne ringetjes
250 g feta, verkruimeld
6 eetl. vloeibare honing


Verder heb je nodig


Oven, bakplaat, pan met zware bodem


Een heerlijke aanvulling op het vegetarische repertoire.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bereid alle ingedrienten klaar zoals in de ingredientenlijst staat. Verhit de olie in een pan met zware bodem. Smoor de ui rustig op laag vuur, voeg knoflook, kaneel en suiker toe en draai het vuur hoger. Fruit de uien circa 6 minuten tot ze gekarameliseerd zijn. Doe de dille, tomaten en de helft van het sap en de tomatenpuree erbij en laat alles 5 min rustig inkoken.

Bereidingswijze

Vouw de vellen filo open en snijd ze doormidden; dek ze af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Besmeer een bakplaat (30x20cm) met een deel van de gesmolten boter; bekleed hem met een vel filo, bestrijk dit met boter en maak zo drie lagen.
Verdeel de helft van het uienmengsel over het deeg, verdeel de helft van de amandelen, alle dadels en de helft van de feta erover.
Bedek het geheel met de rest van het uienmengsel, amandelen en feta en leg er 3 vellen beboterd filodeeg op. Kerf de bovenkant licht in een ruitjespatroon of in vierkanten in, bestrijk hem met boter en sprenkel er wat water over. Bak de baklava in de oven in 30-35 min. goudbruin.
Laat de baklava iets afkoelen voor u hem opdient en besprenkel elke portie met honing.

Serveertip

Lekker met venkelsalade en/of tsatsiki.

Bron

Eigentijds vegetarisch van Maria Elia; Fontaine uitgevers 2009



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van haluschi


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van haluschi
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top