Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 18-10-2012
  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

  • Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

    Stoofschotel van rundvlees, paddenstoelen en groenten,

Dit is een geweldig lekker recept, ik het op smulweb gezet om het met jullie te delen.
Het idee is ontstaan toen ik dacht aan ingrediënten voor een echt herfstgerecht. (hoewel, in de winter zal het ook heerlijk smaken). Alles moest van mij in één pan dus groenten, vlees enz zodat ik alles tegelijk kon opscheppen.
Ik had de neiging om knoflook toe te voegen maar heb het niet gedaan want knoflook heeft toch een eigen specifieke smaak, die zeer aangenaam is, maar de smaak van deze ingrediënten zou beïnvloeden en dat wilde ik niet.
Dus besloten om het niet te doen.
Vandaag voor de 1e keer gemaakt en we hebben er werkelijk van zitten smullen!
Ik heb het gemaakt in de slowcooker en kan zijn dat de slowcooker die je hebt voorverwarmd moet worden (duurt meestal ongeveer 18 min, houdt daar rekening mee).
Verder zie je onderaan dit recept bij serveertips hoe lang het ongeveer kan duren in de oven of op het gas.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 1 kilo rundvlees (wat doorregen is het lekkerste)
  • 60 gr bloem
  • Zonnebloemolie of olijfolie (geen extra vierge dat is zonde)
  • Klontjes roomboter
  • 500 ml runderbouillon (bouillonblokjes of zelfgemaakt)
  • 2 uien - gesnipperd-
  • Stukje gerookt ontbijtspek van ± 150 gram (in blokjes)
  • 1 flinke tl gedroogde tijm of 1 el vers
  • 1 bakje kastanje champignons (in vieren of door de helft)
  • 2 stengels bleekselderij (in kleine reepjes gesneden)
  • 1 zakje gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) -(15 gram)
  • 750 ml aardappelen (in kleine stukjes)
  • 1 laurierblad
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 gram diepvriesdoperwten
  • 60 ml rode wijn.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Koekenpan/braadpan.Zeef, schuimspaan.

Voorbereiding

  • Week het eekhoorntjesbrood in 100 ml lauwwarm water en reken op ongeveer ½ uur. (de geur die in je neusgaten komt is werkelijk verrukkelijk!)
  • Laat je vlees eerst op kamertemperatuur laten komen (dit is belangrijk want anders wordt het vlees taai!)
  • Snijd het vlees in vrij grove stukken en bestrooi het met een paar el bloem, (bewaard de rest). Schud totdat het vlees bedekt is. (of neem een plastic zak, vlees erin goed schudden).
  • Schil de aardappelen, was ze en snijdt in vrij kleine stukjes of dobbelsteentjes.
  • Veeg de champignons schoon en afhankelijk van de grootte in vieren of door de helft.

Bereidingswijze

  • Verhit een scheut olie op een middelmatig vuur in een koekenpan/ braadpan en braad het vlees tot het gekleurd is.
  • (heb je een kleine pan dan niet alles tegelijk het vlees moet de ruimte hebben).
  • Voeg een klein klontje roomboter toe voor de smaak en als het nodig is voeg je nog wat olie toe.
  • Maak de bouillon want het moet heet zijn als je het op het vlees giet.
  • Schep vlees in de slowcooker.
  • Giet het eekhoorntjesbrood af door een zeef en knijp goed uit, voeg het gezeefde vocht aan de bouillon toe.
  • Giet de bouillon in de pan waarin het vlees gebraden is en schraap de aanbaksels los en giet op het vlees in de slowcooker.
  • Verhit in dezelfde braadpan een scheut olie op middelmatig vuur, bak de ui, bacon en tijm voor ± 1 minuut.
  • Voeg dan de champignons toe en bak voor nog 2-3 minuten.
  • Dan gaat de selderij, aardappelen, eekhoorntjesbrood erbij.
  • Voeg dit alles plus het laurierblad toe aan de slowcooker.
  • Mocht het nodig zijn voeg wat water toe, de massa in de slowcooker moet net bedekt zijn met vocht en voeg het laurierblad toe.
  • Zet de slowcooker op high voor 1½ uur en daarna op low voor ± 5 uur of totdat het vlees gaar is.(hangt van je slowcooker en vlees af)
  • Ongeveer 1 uur voordat de tijd verstreken is
  • Doe de overgebleven bloem in een kom en voeg er langzaam en goed roerend ± 50 ml water aan toe. Blijf roeren tot een glad papje.
  • Neem wat vocht uit de slowcooker en voeg dit toe aan het bloempapje.
  • Voeg dit toe aan de slowcooker, roer goed en voeg nu de erwten plus de wijn toe.
  • Deksel er weer op en zet de slowcooker op high voor ± 1 uur, of tot de vloeistof is ingedikt.
    Verwijder daarna het laurierblad, schep op een diep borden of in kom en serveer met knapperig (stok)brood om het lekkere sap uit de slowcooker op te `moppen`
  • Bruin stokbrood zal hier uitstekend bij smaken maar helaas was het uitverkocht dus wit gekocht

Serveertip

  • Tip; Ik doe altijd een laurierblad (of andere kruiden zoals kruidnagel) in een zakje (leeg zakje wat je met losse thee moet vullen) dat scheelt `vissen` naar de kruiden.
    Heb je geen slowcooker zet de braadpan/ juspan op een laag pitje en laat het voor ± 3-4 uur op een vlamverdeler stoven.
    Heb je een oven?
    Zet de oven op 160- 170°C graden en laat het in ± 3 uur gaar worden

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

alidada avatar
alidada 05-10-2014

Hartelijk bedankt voor je leuke reactie Margrit, heel leuk dat je vervangers voor de porcini en bleekselderij hebt gevonden. Een recept is een [b]richtlijn[/b] en de kok probeert zijn eigen ideeen uit. Toppie! Groetjes, Louise

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 05-10-2014

Ook dit recept vandaag gemaakt. Het moet nog een half uurtje in de slow cooker garen en dan is het klaar voor morgen. Ik heb de porcini vervangen door gemengde bospaddestoelen en de bleekselderij voor knolselderij, ik had beiden niet in huis en de winkels zijn vandaag niet open. Ik heb zonet eraan geproefd en dat wordt smullen morgen. Bedankt, Margrit

alidada avatar
alidada 24-03-2013

Aan Ciska, bedankt voor je leuke reactie, jammer dat je de porcini niet kon vinden. Ik koop het in een klein zakje bij Ah maar het zal misschien ook wel bij andere supermarkten te koop zijn? Groetjes, Louise

ciska10 avatar
ciska10 24-03-2013

Gisterenavond dit recept gemaakt en we vonden het heerlijk. Volgens de kinderen moet ik dit vaker maken! Heb `m alleen gemaakt zonder de porcini. Die kon ik nergens vinden....

alidada avatar
alidada 05-02-2013

Voor Caroline1, ik heb geen ervaring met invriezen van deze stoofschotel maar ik zou niet weten waarom je het niet kan invriezen. Eerst dacht ik dat het met de `aardappels erin` niet zou gaan maar ik vries ook bvb mijn Hongaarse zuurkool vaak in en die smaakt vaak zelfs nog lekkerder! Ik zal het binnenkort een keer proberen dan weet ik het gelijk. [br] Groetjes, Louise

carolinee1 avatar
carolinee1 05-02-2013

Hallo Louise, Ik heb de smaak van het slowcooken weer te pakken:D. De stifado van je staat nu te pruttelen, zo lekker. Dit recept ga ik ook zeker maken, want alle recepten van je zijn lekker. Maar kan ik dit ook dubbel maken om in te vriezen? Gr. Caroline.

sjoekke avatar
sjoekke 30-01-2013

Hallo Louise dit ziet er mij een heerlijk recept uit heb het dan ook meegenomen,bedankt

elsholman1 avatar
elsholman1 30-01-2013

Nou Louise, weer heerlijk dit ga ik zeker een keer maken, bedankt maar weer, je bent echt wel een TOPPERTJE....

adeline43 avatar
adeline43 26-01-2013

Louise, dit lijkt mij een heerlijke stoofpot.Ik neem hem mee, bedankt. Groetjes, Adeline

miriam4000 avatar
miriam4000 21-10-2012

lijkt me heerlijk deze gaan we snel een keer maken

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten