Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

  • Duits, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 12-10-2012
  • Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

  • Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

  • Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

  • Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

  • Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

    Appelkruimeltaart met amaretto en amandelspijs

Ik had een grote kist appels gekregen van een kennisje. Dus weer tijd om te bakken. Nu een variatie op mijn eerder geplaatste recept van mijn appelkruimeltaart. Deze keer amandelspijs door de kruimels gemixed en de rozijnen geweekt in amaretto. Het werd een heerlijke knapperige koek met een dunne deeglaag aan de onderkant. De rozijnen worden het lekkerst als je ze al een dag tevoren in de amaretto zet!
Helaas had ik geen amandelschaafsel in huis, maar dat gaat er de volgende keer op!
De taart was zo snel op, want onze visite nam graag 2 stukken! Ook de volgende dag is de taart nog heel lekker, alleen iets minder knapperig.
Wil je een kleinere taart bakken, dan kun je de helft van de ingrediënten nemen en de taart eventueel in een springvorm bakken. Net zo lekker!

Deel dit recept

Ingrediënten 20 personen
Plm. 6 appels
100 gram rozijnen
1 glas amaretto
2 afgestreken eetlepels geleisuiker
380 gram bloem
mespunt zout
1/2 pakje bakpoeder
175 gram suiker
300 gram zachte boter
150 gram amandelspijs
3 druppels amandelessence
eventueel 50 gram amandelschaafsel
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Bakplaat uit je oven
bakpapier
mixer of keukenmachine
grote beslagkom

Bereidingswijze

Was de rozijnen, giet de amaretto erover en laat dit een tijdje (liefs een nacht) intrekken.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in dunne schijfjes. Meng de geleisuiker door de appelschijfjes.
Snij de amandelspijs in kleine stukjes.
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bakplaat bekleden met bakpapier.


Bloem, zout, bakpoeder, suiker, amandelspijs, amandelessence en zachte boter in keukenmachine of met mixer door elkaar mengen tot kruimeltjesdeeg ontstaat.
3/4 deel van het deeg verdelen over de bakplaat. Met je hand aandrukken tot er geen gaatjes meer te zien zijn (zie foto). Appelschijfjes dakpansgewijs erover verdelen. Rozijnen geweekt in amaretto en eventueel amandelschaafsel over de taart verdelen. Rest kruimeldeeg over de appelschijfjes strooien. Onderin de oven plm. 40 minuten bakken. Daarna de koek in het midden van de oven plaatsen. De koek moet in zijn geheel ongeveer 55 - 60 minuten bakken. Het deeg moet een goudbruine kleur krijgen.

Serveertip

Lekker met slagroom bij koffie en/of thee.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Happydappy avatar
Happydappy 02-04-2013

Ik woon in Florida en heb deze taart al zeker 5 keer gemaakt, met marsepein ipv amandelspijs. Had nog een kilo in de diepvries liggen. Overheerlijke super taart, en iedereen wil het recept hebben. Ik gebruik Fuji en Granny smith appels. Dank voor dit heerlijke recept!

alidada avatar
alidada 20-10-2012

Antwoord aan smulpixel. [br] Ja hoor, het is van Petra en hier is de link [br] [url=http://www.smulweb.nl/recepten/1315794/]Amandelspijs-om-zelf-te-maken[/url] [br] Groetjes, Louise

smulpixel avatar
smulpixel 20-10-2012

@Alidada Staat het recept van de amandelspijs ook hier online?

alidada avatar
alidada 20-10-2012

De 1e stukken hebben wij al op, geweldig lekker! Ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt en Elstar appels gekocht (de rest had ik in huis) inclusief jouw amandelspijs want dat had ik onlangs het weer eens gemaakt en dat in de vriezer gedaan. Rozijnen gisteravond in de week gezet. Ik heb een bakplaat van 32 x 22 cm (binnenmaat) gebruikt, paste precies. Volgende keer bak ik hem 10 graden lager want de randjes werden wat donker, maar dat ligt aan mijn oven. Ik heb al een paar stukken naar buurtjes gebracht en de rest eten wij morgen op! Bedankt voor dit lekkere recept. En ik heb een paar foto`s gemaakt. [br] Groetjes, Louise

alidada avatar
alidada 19-10-2012

Wat een leuk recept, ik heb het meegenomen en ik heb amandelspijs in de vriezer (jouw recept) moet een paar ingrediënten kopen maar het meeste heb ik in huis. Maar... ik moet wel wachten tot er heel veel visite komt! Groetjes, Louise

john15 avatar
john15 15-10-2012

Leuk recept Petra, zal ik zeker proberen.

patisjeetje avatar
patisjeetje 14-10-2012

Nou dit lijkt me erg handig en een lekker snel recept voor veel visite (of om te trakteren in de kantine) dus ik neem het recept mee. groetjes gre.

tonia1947 avatar
tonia1947 13-10-2012

Ik heb net een appeltaart gebakken. Volgende keer probeer ik die van jou want hij lijkt me heerlijk

foekje1 avatar
foekje1 13-10-2012

ook lekker en gemakkelijk,maar nu staat de andere snelle appeltaart nog in de oven knapperig te worden voor het bezoek straks en Laura komt ook nog dit weekend. Vanaf hier dus een mooie herfstvacantie. Lieve groet, Marieke

Karinn1 avatar
Karinn1 12-10-2012

Lijkt me heerlijk. Deze taart ga ik zondag met mijn nichtjes maken. Hartelijk dank voor het delen. Ik zal je laten weten hoe de meiden het vonden. Liefs Kimmy

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten