Perzisch aubergine gerecht ( met kip of lam)

  • Wereld, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 11-10-2012

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
1,5 kilo aubergines
1 kilo kippenbouten of schouder van het lam
1 pak tomatenfrito 400 gr
2 a 3 rijpe tomaten
limoen of citroensap
zout/peper/ kurkuma
5 uien
10 teentjes knoflook
1 el gedroogde munt
2 el medium curry pasta
200gr pittige geraspte kaas
half pak volle yoghurt
4 koppen rijst
2 grote aardappelen of tortillabrood
half pakje blue band
verse munt, koriander en peterselie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven, grillpan

Voorbereiding

Kippenpoten in smeren met de kurkuma en peper. 1 ui in stukken snijden. Kip en ui met zout in een pan met ruim water koken tot de kip gaar is ( kip ca 1 uur, lam 2 uur) en het vel loslaat.

Kip laten afkoelen en vel en botten verwijderen. Bouillon niet weggooien, dat is nog nodig!

Tomatenfrito met 2 el currypasta, sap van 1 limoen en desgewenst sambal en 2-3 soeplepels bouillon vermengen.

Aubergine in plakken snijden en desgewenst met zout voor een uur wegzetten zodat het bittere weg kan trekken.

Uien fijnsnijden en de knoflook ook fijnsnijden, geen puree er van maken!

Dan de aubergines met peper, zout en kurkuma insmeren en in een grillpan met een beetje olie goudbruin roosteren.

Bereidingswijze



Oven voorverwarmen op 200 graden.

Aubergines onderin een ovenschaal leggen, hierop de kip. Hier tomatenfrito over verdelen en een klein deel van de uien en de knoflook erover verdelen.
De schaal tot de helft vullen met kippenbouillon. Dan de tomaten in plakjes erover heen en de geraspte kaas erover verdelen.

Dit voor 45 minuten in de oven zetten.

Gelijk met de rijst beginnen!

Rijst wassen tot het water helder is.

Rijst in ruim kokend water met 2 el zout 10 minuten koken, zodat de rijst net NIET gaar is. dus nog knapperig.

De aardappels schillen en in plakken van ong 1 cm snijden.

De rijst afgieten en het zout afspoelen onder de kraan.

Half pakje boter in een pan goudbruin laten worden, de rauwe aardappel onderin leggen. Hierop de rijst in een piramidevorm (zodat het niet de zijkant aanraakt) op leggen.
Theedoek om de deksel van de pan heel wikkelen evt kranten of keukenpapier eronder om het vocht op te vangen en dan 30 a 45 min stomen.

Nu de uien en de knoflook opbakken tot ze goudbruin zijn. Op het moment dat je het vuur uit doet de gedroogde munt erbij strooien.

De aubergines uit de oven halen en yoghurt erover gieten. Over de yoghurt worden de uien en de knoflook gestrooid.

Als de rijst gaar gestoomd is dan 2 a 3 el gesmolten boter over de rijst sprenkelen.

Bron

van vrienden, maar aangepast!

Serveertip

Verse munt, koriander en peterselie op tafel zetten om zelf naar smaak toe te voegen.
Groene zure salade

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten