Spruiten-kaasschotel
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Een erg lekker ovengerecht met spruitjes dat zelfs kinderen lekker vinden die eigenlijk geen spruitjes lusten...
Ingrediënten 4 personen
1 kg kruimige aardappelen (geschild en in gelijke stukken)600 gr spruiten (schoongemaakt en gehalveerd)
50 gr amandelen (grof gehakt)
100 ml (volle) melk
50 gr boter
mespunt nootmuskaat
200 gr Emmentaler (45+, geraspt)
200 gr flinterdunne rauwe ham (in stukjes)
Benodigdheden
2 Kookpannen, koekenpan, ovenschaal (ingevet 20x30 cm), pureestamperVoorbereiding
Verwarm de oven voor op 180grC.
Bereidingswijze
Kook de aardappelen in gezouten water in ca 20 minuten gaar, kook ondertussen de spruitjes in ca 5 minuutjes beetgaar, spoel ze dan af. Verhit de koekenpan zonder boter of olie en rooster hierin de amandelen goudbruin, haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Verwarm de melk in de pan van de spruitjes voor 2 minuten. Giet de aardappelen af en stamp ze met de de pureestamper fijn, roer dan met een garde de melk door en voeg 25 gram boter, nootmuskaat en kaas toe; schep er voorzichtig de spruitjes, ham en amandelen door. Verdeel dit gelijkmatig over de ovenschaal, snij de rest van de boter in vlokjes en verdeel die eroverheen. Zet dan een kwartiertje in de oven tot het een mooi goudbruin kleurtje heeft.
Bron
Albert Heijn
Serveertip
Een glas goede rode wijn smaakt hier heel goed bij!