Ovenschotel met prei, gehakt, mosterd en kaas (gratin)
- Goedkoop en snel, Ovenschotel
- 30-60 min.
Ik ken bijna niemand meer die zo gekookte prei op tafel zet met wat room en kaas er door. Prei is eigenlijk een hartstikke lekkere, voedzame en goedkope wintergroente. We gebruiken prei nu veelal in de soep, in andere ovenschotels en als onderdeel of in de nasi/bami. Hier een heel lekker gegratineerd schoteltje met het hoofdbestanddeel prei! Probeer het zelf eens en proef hoe Hollands en verrassend het is!
Ingrediënten 4 recipe.people
5 dikke prei stengels1 pond mager rundergehakt
2 grote uien
2 teentjes knoflook (fijn)
2 dikke plakken schouderham
5 eetlepels grove mosterd (Groningse)
50 gram roomboter
Zeezout
Zwarte peper uit de molen`
1 t paprikapoeder mild
1 t nootmuskaat
200 gram geraspte oude kaas
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 598,69 kcal |
Koolhydraten | 12,68 g |
Eiwitten | 47,91 g |
Vetten | 37,95 g |
Benodigdheden
hapjespan, ovenschaalBereidingswijze
Snij de hamplakken in blokjes. Was de prei en snij in kleine ringetjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Smelt de boter in een grote hapjes- of koekenpan, bak het gehakt met de kruiden en laat hierin de prei, hamblokjes, uien en knoflook even zacht worden. Eventueel verder op smaak brengen met zout en peper, dan mosterd erdoor roeren en het geheel overdoen bij het ham-prei mengsel. Een ovenschaal beboteren, mengsel erin scheppen en de oude kaas er over strooien. Baktijd ca. een half uurtje op 200 graden. Je hebt nu een heerlijke gratin, smullen maar !
Serveertip
Lekker met een frisse salade.