Ovenschotel met prei, gehakt, mosterd en kaas (gratin)

  • Goedkoop en snel, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 10-10-2012
  • Ovenschotel met prei, gehakt, mosterd en kaas (gratin)

    Ovenschotel met prei, gehakt, mosterd en kaas (gratin)

    Ovenschotel met prei, gehakt, mosterd en kaas (gratin)

Ik ken bijna niemand meer die zo gekookte prei op tafel zet met wat room en kaas er door. Prei is eigenlijk een hartstikke lekkere, voedzame en goedkope wintergroente. We gebruiken prei nu veelal in de soep, in andere ovenschotels en als onderdeel of in de nasi/bami. Hier een heel lekker gegratineerd schoteltje met het hoofdbestanddeel prei! Probeer het zelf eens en proef hoe Hollands en verrassend het is!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
5 dikke prei stengels
1 pond mager rundergehakt
2 grote uien
2 teentjes knoflook (fijn)
2 dikke plakken schouderham
5 eetlepels grove mosterd (Groningse)
50 gram roomboter
Zeezout
Zwarte peper uit de molen`
1 t paprikapoeder mild
1 t nootmuskaat
200 gram geraspte oude kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
hapjespan, ovenschaal

Bereidingswijze

Snij de hamplakken in blokjes. Was de prei en snij in kleine ringetjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Smelt de boter in een grote hapjes- of koekenpan, bak het gehakt met de kruiden en laat hierin de prei, hamblokjes, uien en knoflook even zacht worden. Eventueel verder op smaak brengen met zout en peper, dan mosterd erdoor roeren en het geheel overdoen bij het ham-prei mengsel. Een ovenschaal beboteren, mengsel erin scheppen en de oude kaas er over strooien. Baktijd ca. een half uurtje op 200 graden. Je hebt nu een heerlijke gratin, smullen maar !

Serveertip

Lekker met een frisse salade.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

toine57 avatar
toine57 15-01-2015

Heerlijk. Gisteren weer 2 voldane mensen aan tafel. Prei schotel komt beslist meer op tafel

Marge1981 avatar
Marge1981 12-11-2013

Vandaag maken we weer jou heerlijke prei schotel, en iedere keer weer smullen, bedankt!!

Hanneke241 avatar
Hanneke241 24-06-2013

Hoi,Het staat nu in de oven ben benieuwd ipv roomboter heb ik room culinair gebruikt en omdat ik toch iets van aardappel mis heb ik de helft van het gehakt/preimengsel in de ovenschaal gedaan daarop aardappelpuree en toen de andere helft van het gehakt/preimengsel erop dit om uitdrogen van de puree te voorkomen...

susan56 avatar
susan56 23-01-2013

Gisteren deze preischotel gemaakt, het was erg lekker. Ik heb het wel op een iets lagere temperatuur in de oven gedaan anders slinkt de prei zo en het is allemaal al haast gaar. Maar zeker voor herhaling vatbaar, ik heb er puree bij gegeten, groejtes Susan

antoniake avatar
antoniake 20-10-2012

hey Alex,prei is heerlijk en gezond,ben dus wel dankbaar voor er iets nieuws mee te maken .Een fijn weekend en rustige herfstdagen en een smulgroet erbij van tooske

alidada avatar
alidada 11-10-2012

Hoi Alex, ik gebruik veel prei maar idd vaak als onderdeel `van`.. (bvb in mijn recept Kabeljauw op bedje van prei en peen`) maar eigenlijk nooit met prei als hoofdgroente. Ik ga het eens proberen. Groetjes, Louise

Fressnapf avatar
Fressnapf 11-10-2012

Bedankt Hermien, ik heb het er wat duidelijker ingezet. Bak de hamblokjes maar samen met de prei want dat is echt het lekkerste. Je gehakt moet wat langer, minuut of 10 doe ik altijd.

hermien_kg avatar
hermien_kg 11-10-2012

Dit ziet er heerlijk uit, maar voor ik het ga maken wil ik graag weten wat het ham-prei mengsel is. Bak je de prei eerst samen met de ham, of bak je de prei samen met het gehakt?? Groetjes, Hermien

ggiea avatar
ggiea 11-10-2012

Ik eet ook nogal eens prei, maar dit artikel neem ik ook mee, bedankt,Groetjes Agnes

will_s avatar
will_s 11-10-2012

Hoi Alex. Ik ben dan waarschijnlijk een van de enige die regelmatig prei met room en kaas serveert. Ha ha. Maar dit ga ik ook zeker uitproberen !Groetjes Willeke.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten