Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 10-10-2012
  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

  • Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

    Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei

Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool.
Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Plm. 750 gram spitskool
1 prei
250 gram champignons
150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes
1 eetlepel neutrale olie
peper, zout
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
cayennepeper naar smaak
1 + 1 eetlepel mosterd
200 ml crème fraîche
750 gram kruimige aardappelen
50 geraspte belegen kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Wok
grote ovenschaal
aardappelstamper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olie in de wok.
Bak hierin de spekreepjes knapperig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen. Voeg de prei toe en bak deze plm. 2 minuten mee. Doe dan de spitskool erbij en roerbak alles nog plm. 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. (De spitskool moet nog knapperig blijven!)
Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool.
Doe de kool in een vuurvaste ovenschool.

Laat de gare aardappels goed droog stomen.Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de rest van de crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de aardappelen.
Strijk de aardappelen uit over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.
Als de ingrediënten nog warm zijn kun je de schaal ook even onder de grill zetten tot de kaas goudbruin is.

Serveertip

Lekker met alle soorten vlees.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 01-08-2021

Superleuk om te horen kokkie2011. Dank je wel voor je hele leuke uitgebreide reactie. Leuk dat je het gerecht hebt gemaakt en er zelf wat hebt aangepast. Daar is dit gerecht ook geschikt voor. Fijne avond nog en hartelijke groet, Petra Wiggers

kokkie2011 avatar
kokkie2011 01-08-2021

Goeden avond pwiggers. Ik heb uw gerecht gemaakt, maar heb maar een halve prei gebruikt deze was wel heel erg groot. En in plaats van 150 gr kaas heb ik 300 gr gebruikt. En in het vervolg doe ik er geen 150 maar 300 gr spekjes in, anders houdt ik steeds een halve zak spekjes over, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Verder is dit gerecht ove(r)(n)heerlijk, alle ingrediënten proef je in dit gerecht, groot applaus voor dit gerecht, mijn stiefdochter wil het binnenkort van mij proeven en dan zelf ook gaan maken. Een fijne avond gewenst, vr. gr. Kokkie2011.

pwiggers avatar
pwiggers 10-02-2021

Bedankt joekje123123, leuk om te horen dat de ovenschotel bij je in de smaak is gevallen. Groetjes, Petra

joekje123123 avatar
joekje123123 09-02-2021

Vandaag klaargemaakt. Was erg lekker. Had niet genoeg aardappels dus wat zoete aardappel erbij gedaan. Geeft een wat zoetste smaak. Lekker. Over een tijdje nog eens origineel proberen. Dank je wel.

pwiggers avatar
pwiggers 15-11-2020

Leuk om te horen Nelly. Blij te horen dat de ovenschotel in de smaak is gevallen. Dank je wel voor jet reactie.

Nelly5744 avatar
Nelly5744 14-11-2020

Helemaal lekker! Ook met nog 2 overgebleven wortelen er bij in 😊. Dank je wel!

pwiggers avatar
pwiggers 24-10-2020

Dank je wel voor je reactie Bernardine. Leuk om te horen dat mijn spitskoolschotel je zoveel inspiratie heeft gegeven. Fijn weekend en groet, Petra

Bernardine1 avatar
Bernardine1 23-10-2020

Lekker hoor. Al heb ik de crème fraîche vervangen door Griekse yoghurt 10% , wat komijnzaad en cashewnoten toegevoegd en de aardappels en kaas weg gelaten. Was op zoek naar een variant voor de bereiding van de spitskool en dat is meer dan gelukt. Thanks

pwiggers avatar
pwiggers 25-07-2020

Ik kreeg bericht van Smulweb dat je een foto bij dit recept had geplaatst vandaar Ria. Voor mij dus nu ook ????

bralinjo avatar
bralinjo 25-07-2020

Hoi Petra, Ik weet niet wat er misgegaan is maar de foto waar je op doelt is daar op een voor mij raadselachtige manier gekomen. Hoe zou ik die daar weg kunnen halen? Overigens heb ik de ovenschotel gisteren gegeten toen de kinderen thuis waren, ze vonden het ook heel lekker!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten