Oma`s gehaktballen met rozijnen in mosterdjus

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 09-10-2012

Traditionele gehaktbal maar dan met rozijnen en mosterdjus.

Beschuit houdt een gehaktbal rul, paneelmeel maakt de bal juist compact. Wat je het lekkerst vind is een kwestie van smaak. In dit recept is gekozen voor beschuiten, maar paneermeel kan natuurlijk ook. Reken per beschuit ongeveer 1 eetlepel paneermeel.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
75 gr. Rozijnen
Zout
Peper
500 gr. Gehakt
1 Ui, fijngesnipperd (optioneel)
4 Beschuiten, verkruimeld
1 Ei, losgeklopt
2 tl. nootmuskaat
2 eetlepels bloem
25 gr. Boter
3 eetlepels grove mosterd
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
- Braad- of hapjespan waar een deksel op kan + deksel
- Pan of waterkoker
- Bakje (voor wellen rozijnen)
- Kom (voor bereiding gehakt)
- 2 spatels
- houten lepel

Voorbereiding

(Circa 10 minuten)
- Ui (optioneel) Bak de zo fijn mogelijk gesnipperde ui op een heel laag vuur met een klontje boter 2-3 minuten. Laat de ui afkoelen.
- Strooi de rozijnen in een schaaltje, overgiet ze met kokend water en week ze 5 min. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze uitlekken. Dep ze eventueel met een stukje keukenpapier droog.
- Klop het ei los en voeg 1 eetlepel heet water toe. (Dit zelf ervoor dat de bal minder vet wordt, het water wil uit de bal en zorgt er een korte periode voor dat het vet niet in de bal kan trekken, hierna is de bal geslonken en kan hij minder vet opnemen.)
- Leg het gehakt in een ruime kom. Voeg de verkruimelde beschuiten, het losgeklopte ei, de nootmuskaat, 1 theelepel zout en naar smaak de peper toe.
- Kneed het gehakt door elkaar. Voeg de rozijnen (en optioneel de fijngesnipperde ui) toe, en kneed deze door het gehakt.

Bereidingswijze

(Circa 30 minuten)
- Strooi de bloem op een bord en wentel de gehaktballen door de bloem.
Verhit de boter in een braadpan of hapjespan tot het schuim begint weg te trekken en de boter bruin negint te worden. Leg de gehakballen in de pan en bak ze rondom bruin. Keer de gehaktballen tijdens het bakken met de twee spatels steeds een stukje, totdat ze rondom helemaal bruin zijn.
- Zet het vuur laag en voeg 6 eetlepels water toe. Leg het deksel schuin op de pan en braad de gehaktballen in circa 25 minuten gaar. Keer af en toe een kwartslag.
- Schep de gehaktballen met een schuimspaan uit de pan op een bord. Roer de mosterd door de jus en bak de mosterd al roerend even mee. Schenk circa 150 ml. water in de pan en breng dit aan de kook. Roer met een houten lepel de aanbaksels op de bodem van de pan los. Breng de jus op smaak met zout en peper. Leg de gehaktballen weer in de pan, warm ze nog even door en zet ze samen met de jus op tafel.

Bron

C1000 kookboek `Buitengewoon Hollands` + tips kennissen / vrienden

Serveertip

Lekker samen met aardappelen en andijvie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten