Bloemkool met ham en een romige kruidenkaassaus met knoflook

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 09-10-2012
  • Bloemkool met ham en een romige kruidenkaassaus met knoflook

    Bloemkool met ham en een romige kruidenkaassaus met knoflook

    Bloemkool met ham en een romige kruidenkaassaus met knoflook

Misschien wel een heel simpel recept, maar het smaakte ons heerlijk. In de koelkast:
1/2 pakje kruidenroomkaas over en wat plakken lekkere ham.
Toen kwam ik op dit lekkere sausje, dat heerlijk smaakte.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
1 kleine bloemkool
zout
20 gram boter
20 gram bloem
plm. 1/8 liter melk of meer naar smaak
plm. 50 gram roomkaas met kruiden en knoflook
75 gram lekkere achterham in reepjes gesneden
2 eetlepels geraspte pittige kaas
peper, zout
nootmuskaat
2 druppels tabasco
2 eetlepels gehakte peterselie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
grote pan voor de bloemkool
vergiet
kleine pan voor de saus
garde

Voorbereiding

Maak de bloemkool schoon en snij deze in roosjes.
Kook de bloemkool in water met zout beetgaar (plm. 10 - 12 minuten).
Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet.

Bereidingswijze

Saus:
Boter smelten in een kleine pan. Alle bloem er in één keer bijgooien en goed roeren met je garde. Laat dit plm. 2 minuten garen onder voortdurend roeren. Voeg scheutje voor scheutje de melk erbij en steeds goed roeren tot je een niet al te dikke saus hebt gekregen. (Misschien moet je er iets meer of minder melk bij doen dan ik heb vermeld).
Voeg dan de kruidenroomkaas, hamreepjes en geraspte kaas erbij. Weer goed roeren. Maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel tabasco. Roer dan de gehakte peterselie door de saus. Dan merk je dat door de peterselie de saus iets dunner wordt. Vind je de saus nog iets te dik, dan nog wat melk toevoegen.
Giet de saus over de uitgelekte bloemkool in de schaal.

Serveertip

Lekker met gekookte aardappelen en bijvoorbeeld een gehaktbal.

Laatste reacties

will_s avatar
will_s 10-10-2012

Dank je Petra. Eenvoudig maar erg lekker !! Groetjes Willeke.

hermien_kg avatar
hermien_kg 09-10-2012

Ik ben gek op bloemkool. En een beetje kruidenroomkaas en ham heb ik altijd wel in de koelkast. Dus gauw aan de slag om deze bloemkoolvariant op tafel te zetten. Bedankt voor het recept. Groetjes, Hermien

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten