vruchtentaart zoals bij de (goede) bakker

  • Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 09-10-2012
  • vruchtentaart zoals bij de (goede) bakker

    Vruchtentaart zoals bij de (goede) bakker

    Vruchtentaart zoals bij de (goede) bakker

Ik voer hem in om het recept niet kwijt te raken, want deze taart was enorm lekker. Te maken met aardbeien, of ander seizoensfruit naar keuze. Niet moeilijk voor een prachtig resultaat.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Zanddeeg bodem:
250 gr bloem
125 boter
1 ei
80 g suiker
1 snuf zout

crème patissière:
1/2 l melk
4 eidooiers
100 g suiker
1 vanillestokje of 1 tl extract
30 g bloem
snufje zout

750 g fruit naar keuze, gesneden
een handvol geschaafde amandelen

om af te werken:
1 zakje taartina (gelei) of enkele el vruchtengelei zonder fruitstukjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
deegroller
taartvorm 30 cm

Voorbereiding

doe voor het zandeeg alle ingredienten in de keukenrobot en laat kort draaien tot de ingredienten vermengd zijn. Vorm een bol van het deeg en laat een 1/2 uur rusten. (of kneed snel met de hand tot een samenhangend deeg)

voor de crèeme patissière:

Klop de eidooiers flink schuimig met de suiker, eventueel met de mixer, het mengsel moet bleekgeel worden.

Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed.

breng de melk apart aan de kook met het vanillestokje. Giet de warme melk in één keer bij het eimengsel, meng goed en doe het geheel vervolgens weer over in de pan.

Breng aan de kook en laat 4-5 pruttelen onder constant roeren zodat de crème niet aanbakt. De crème wordt licht dikker, alhoewel ik me in dit stadium steeds afvraag of hij niet te vloeibaar zal blijven. Vertrouw erop: bij het afkoelen wordt hij pas echt stevig.

Doe de crème over in een kom en plaats deze kom in koud water om het geheel snel af te koelen en velvorming te voorkomen.

Bereidingswijze

rol het deeg uit met een deegroller op een bebloemd oppervlakte, doe het deeg daarna over in een met bakpapier en boter beklede taartvorm. Werk de randen netjes af.

Bak het deeg `blind`: doe een stukje bakpapier op het deeg en leg daarop een goed handvol peulvruchten zodat het deeg niet gaat rijzen. Bak ong 15 min op 180 graden. Haal dan het papier en de peulvruchten eraf en laat nog een of twee minuutjes bakken zodat ook de bodem krokant wordt. (niet te donker laten kleuren!)

haal de taart uit de oven en laat een 1/2 uur afkoelen.

rooster de amandelschilfers lichtbruin, doe ze op de taartbodem.

Spreid vervolgens de crème patissière zo regelmatig mogelijk uit.

Garneer met het gekozen fruit.

volg de aanwijzingen op het pakje taartina of laat de gelei smelten in een pannetje en giet dit voorzichtig met een eetlepel over het fruit zodat het geheel met een glanslaagje wordt bedekt.

Bron

franse internetsite

Serveertip

mooi bij de koffie, als toetje en bij ieder feest!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

orphan avatar
orphan 06-04-2013

Lijkt me heerlijk, ik ben dol op fruittaart. Ik neem dit recept graag van je mee. Bedankt!! Groetjes van mij

susan56 avatar
susan56 18-10-2012

Ik zet hem in m`n kookboek, het lijkt me een lekker recept ook in deze tijd met peer, mango,banaan en appel. groetjes Susan

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten