Oer- Hollands runder- stoofvlees met spekjes

  • Nederlands, Bijgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 09-10-2012
  • Oer- Hollands runder- stoofvlees met spekjes

    Oer- Hollands runder- stoofvlees met spekjes

    Oer- Hollands runder- stoofvlees met spekjes

Een geliefd recept in de Hollandse keuken is gestoofd rundvlees. Het is helemaal niet moeilijk te maken, je moet alleen wel minimaal drie uur in de buurt zijn om je pannetje in de gaten te houden en af en toe eens eventjes te proeven.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gram sucadelapjes/riblappen (rundvlees, hoe meer dooraderd met vet hoe beter)
100 gram spekjes
2 grote uien
4 plakken ontbijtkoek
roomboter
paar el zilveruitjes
2 laurierblaadjes
1 teen knoflook (fijn)
Witte wijnazijn
Peper uit je molen
zout
1 flesje Hertog Jan Dubbel op kamertemperatuur
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
slowcooker of stoofpan

Bereidingswijze

Gebruik voor dit recept een goede, ruime, liefst gietijzeren of emaille braadpan met dikke bodem of een BK slowcooker. Smeer de sucadelappen aan beide zijden in met peper en zout. Vervolgens zet je de pan op hoog vuur en doen je ruim boter in de pan. Wanneer de boter bruin begint te worden en de schuimbelletjes verdwijnen (let op de boter mag nooit gaan roken) laat je voorzichtig het vlees in de pan glijden. Aan beide zijden goed aanbakken. Ondertussen bak je in een koekenpan de spekblokjes mooi bruin. Als de spekjes bijna klaar zijn de 2 gesnipperde uien erbij doen en even mee laten fruiten. Overtollig vet giet je af.
Zodra de runderlapjes aan beide zijden mooi bruin zijn zet je het vuur laag en voeg je het spek-uien mengsel toe. Neem nu een kannetje water en voeg water toe totdat alles net niet onder water staat. Verder vul je de pan nu met het flesje Hertog Jan Dubbel op kamertemperatuur. Dan snijd je de ontbijtkoek in kleine blokjes en voegt die ook toe.
Als laatste komen nu de 2 laurierblaadjes, 1 teen geperste knoflook en een klein scheutje azijn (dit is om het zoet van het bier en de ontbijtkoek iets af te zwakken). Dit alles goed door roeren, houd het vuur laag en plaats nu de deksel op de pan. Nu begint het wachten. Zo`n 2 tot 3 uur.
Ondertussen blijven roeren. Het is zaak op te letten dat het gerecht niet aan gaat koeken, iets wat vrij snel kan gebeuren door de ontbijtkoek. Indien nodig iets extra water (of Hertog Jan Dubbel) toevoegen naar smaak en inzicht. Wanneer je ziet dat het vlees uit elkaar begint te vallen, voeg dan de zilveruitjes toe. Dan heb je écht Oud-Hollandsch draadjesvlees!

Bron

Heel oud foodmagazine en wat aangepast

Serveertip

Lekker met witte rijst, gekookte aardappels en rode kool.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten