Carni Stobá (Tèlly stoofschotel)

  • Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 05-10-2012

Mijn eigen recept en tip van mijn oma over de ingrediënten. In mijn jonge jaren eten wij thuis 1 keer per week Carni Stobá met funchi of panbati.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
• 3 tomaten, ontveld of 1 blik ontvelde tomaten op sap
• ¼ kopje olijf- of zonnebloemolie of 6 eetlepels boter
• 1½ kilo riblappen of runderstooflappen, in blokjes
• 3 grote uien, fijngesneden
• 6 tenen knoflook, in plakjes
• 3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn en 1 takje tijm
• ½ rode, ½ gele en ½ groene paprika, in reepjes
• 2 vleesbouillontabletten (of 1 pot vleesbouillon)
• 1 mespunt nootmuskaat
• zwarte peper en zout
• ½ madam Jeannette (rode spaanse peper), fijngesneden zonder pitjes of 6 druppels Tabasco
• 2 grote aardappels, in blokjes
• 6 wortelen of 1 winterpeen, in blokjes
• 1 blikje maïskolven, in plakjes van 3 cm
• 1 blikje tomatenpuree
• 2 eetlepels tomatenketchup
• 1 eetlepel piccalilly
• 2 stengels bleekselderij, in plakjes
• 1eetlepel zwarte saus (ketjap of worcestersaus of iets anders)
• 2 eetlepels bloem
• sap van 1 citroen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pressurecooker of een grote vuurvaste schaal.

Bereidingswijze

• Ontvel de tomaten snijd ze kruislings, en ze even in kokend water laten staan, zodat je het vel er gemakkelijk af kunt trekken of gebruik 1 blik ontvelde tomaten. Snijd de tomaten daarna in stukjes. Verhit de olie of boter in een pressurecooker en bak hierin het riblappen bruin aan. Neem het vlees uit de pressurecooker en bak in het bakvet de ui, de bleekselderij en de knoflook goudbruin. Bloem erover strooien en even meebakken. Schenk er een pot vleesbouillon en de citroensap bij of een beetje warm water en verkruimel de bouillonblokjes. Doe het vlees terug in de pressurecooker of in een grote vuurvaste schaal, voeg de tomaten, laurier, takjes rozemarijn en tijm, de paprika`s, tomatenpuree, tomatenketchup, de piccalilly, de nootmuskaat en de rode peper toe en roer het door de Stobá (stoofschotel).
• Laat het 2½ tot 3 uur in de voorverwarmde oven op 150° stoven. Af en toe omscheppen.
Of "pressurecooker" op zeer laag vuur zetten en het vlees, 1½ uur laten sudderen. Laatste halfuur de zwarte saus de aardappelen, maïs en de wortelen of winterpeen mee stoven. Laurier en kruidentakjes verwijderen. Op smaak brengen met zwarte peper en zout. Lekker met funchi (polenta) of rijst.


Comé dushi "Eet smakelijk"

Serveertip

• (max. 1 dag tevoren bereiden): Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Stobá eventueel opnieuw opwarmen. Kan ook ingevroren worden.

Comé dushi "Eet smakelijk"

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten