Hutspot met klapstuk

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 03-10-2012
  • Hutspot met klapstuk

    Hutspot met klapstuk

    Hutspot met klapstuk

Hutspot is een gerecht met heel wat historie. Het staat voor veel landgenoten in nauw verband met het "Leidens Ontzet": In de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen de storm naar het zuiden keerde en het water uit de doorgestoken dijken naar het belegerde Leiden blies, kwam het waterpeil zo hoog dat de Spaanse belegeringstroepen vluchtten. Volgens de overlevering vond een kleine weesjongen in het verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Elk jaar op 3 oktober wordt dit moment gevierd met hutspot, een stamppot van wortelen, uien en aardappelen, en klapstuk. Wat de wees echt vond, in niet helemaal meer duidelijk. Waarschijnlijk een brij van pastinaken: de aardappel, ontdekt in Amerika, wordt in Nederland pas veel later, in 1727, als voedsel erkend. De wortel, afkomstig uit Afghanistan, is waarschijnlijk ook na het Leidens ontzet pas geïntroduceerd in West-Europa. Maar het is een prachtig verhaal...

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg wortelen
750 g uien
1,5k g aardappelen
800 g klapstuk
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 481,88 kcal
Koolhydraten 97,63 g
Eiwitten 11,50 g
Vetten 0,94 g

Voorbereiding

Klapstuk is een met dunne draden vet doorregen stuk rundvlees van de klaprib. Het is vooral bekend als vaste begeleider van hutspot. Klapstuk moet vrij lang stoven en wordt daarom door sommigen ook wel stoofvlees genoemd. Een bijzonder smakelijk stukje vlees!

Bereidingswijze

Klapstuk in ruim water met peper en zout in circa 3 a 4 uur heel zachtjes gaar koken. Ongeveer 20 minuten voor het einde de aardappelen schillen en in een pan opzetten met een gedeelte van de bouillon (het kookvocht) van het klapstuk. De wortelen en de uien in grove stukjes snijden. Dit bij de rest van de bouillon met het klapstuk doen en koken tot het gaar is. Klapstuk uit de bouillon halen, kookvocht afgieten en even bewaren. De andere ingrediënten met een stamper tot hutspot stampen. Als het te droog wordt - even wat kookvocht toevoegen. Afmaken met een klontje boter, zout en peper. Klaar!

Bron

meerdanvlees.nl

Serveertip

Dien de hutspot op in een grote pot met een houten lepel en doe hetzelfde met het klapstuk nadat u dit in flinke brokken heeft gesneden. Klapstuk is van oudsher gekookt. Dit brengt met zich mee dat u geen jus heeft. Mochten uw tafelgenoten daar toch behoefte aan hebben, zorg dan voor wat jus apart. Als u helemaal in de stijl van het Leidens Ontzet wilt blijven, geef dan als voorafje haring en wittebrood, het voedsel dat de volgende ochtend door de bevrijders van Leiden werd aangevoerd om de nog steeds hongerige en doodzieke bevolking van Leiden te redden.
De wijn? Een jonge klare kan natuurlijk ook! Maar zou het geen mooie geste zijn om een lichte Spaanse wijn uit te kiezen....?

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten