Gebraden Schweinenhaxe in bier (Duits – Traditioneel)

  • Duits, Bijgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 03-10-2012
  • Gebraden Schweinenhaxe in bier (Duits – Traditioneel)

    Gebraden Schweinenhaxe in bier (Duits – Traditioneel)

    Gebraden Schweinenhaxe in bier (Duits – Traditioneel)

  • Gebraden Schweinenhaxe in bier (Duits – Traditioneel)

    Gebraden Schweinenhaxe in bier (Duits – Traditioneel)

    Gebraden Schweinenhaxe in bier (Duits – Traditioneel)

Van oorsprong is dit een recept uit de Duitse keuken en niet te verwarren met Eisbein want dat wordt iets anders klaargemaakt. Het staat vaak op het menu in de kleinere Gaststätten en in de eetgelegenheden van de vele bierbrouwerijen die Duitsland telt. Elke plaats (of regio = Kreis) heeft wel zijn eigen lokale biersoort en daar hoort een proeflokaal bij. Voor weinig geld kun je daar vaak voortreffelijk eten en drinken. Ook in Tsjechië (Bohmerwald en Böhmen) heb ik dit op het menu zien staan. Dit is het westelijke gedeelte wat grenst aan Bayern en Oostenrijk. Als je echt een keer bourgondisch wilt tafelen, lees: een vreetorgie, wilt houden dan moet je dit op tafel zetten. Dit wordt traditioneel gegeten met zuurkool en aardappels, aardappelpuree of Kartoffelpuffer (Rösti).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 ½ kilo varkensschenkel (twee kleinere van ~ 750 gr. van de achterpoten)
Flinke klont boter
2 el zonnebloemolie
300 ml runderbouillon
300 ml witbier
2 uien
2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
2 t zeezout
1 ½ t zwarte peper
1 t karwijzaad (= kummel)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Braadpan, braadslee of grote ovenschotel.

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 180 graden, hetelucht 160 graden.

Bereidingswijze

De schenkel(s) wassen met water en droogdeppen met keukenpapier. De specerijen, knoflook, peper, zout en karwijzaad, goed door elkaar mengen en apart houden. Schenkel(s) in een ruitjespatroon insnijden, maar niet te diep door het vet snijden. Nu inwrijven met het mengsel specerijen. Een goede pan nemen, klont boter er in en vlees rondom dichtschroeien want dan blijven de smaken en sappen goed bewaard. Nu de schenkel(s) overdoen met het braadvocht in een braadslee of ovenschotel. De uien er bij in stukken, bouillon en witbier er bij en de pan in de oven zetten. Nu 2 ½ uur op 180 graden langzaam laten braden. Geef hem de laatste 10 minuten een flinke tik onder de grill want zo krijgt hij een heerlijk krokant korstje. Laat het vocht even inkoken of bind het wat met een beetje bloem of Maizena en je hebt een heerlijke saus. Nu gewoon plakjes van afsnijden en je hebt heerlijk mals vlees met een hoop smaak. Smullen maar !

Serveertip

Lekker met gekookte aardappel, rösti en zuurkool.

Laatste reacties

Han_Henderikse avatar
Han_Henderikse 13-12-2014

Kummel en peperkorrels even in vijzel, dan kruiden en knoflook in schaaltje met 1/2 el olie mengen. Dat smeert een stuk makkelijker in. Overigens ook een in stukjes gesneden winterpeen erbij gedaan in de ovenschaal. En voor de tik onder de grill eerst vocht in pannetje afgegoten om in te koken, grillt ie beter ;)

stiny26 avatar
stiny26 04-10-2012

Lijkt me heerlijk vooral bij de zuurkool. Neem het mee, bedankt Alex, groetjes Micky

riawes avatar
riawes 03-10-2012

Dat ziet er heerlijk uit Alex Groet Ria

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten