Engelse pie met appel tomaatchutney

  • Engels, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 02-10-2012

Bereid de chutney enkele dagen van te voren om op smaak te laten komen dan is hij veel lekkerder

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
voor de chutney:
250ml wijnazijn
200gr donkerbruine suiker
150gr gele of bruine rozijnen
1kg tomaten in stukken
250 gr appels geschild en in stukjes
200 gr. sjalotten grof gesneden
1 rode peper fijn gesneden
1 el. verse gember geraspt
1/2 el. mosterdzaad te koop bij Toko of natuurwinkel ==

Voor de Pie 2 el olijfolie
125gr boter+ wat extra om in te vetten.
1 ui fijn gesneden.
Bakpapier
500 gr verse worst bij voorkeur van de slager.
500 gr varkensgehakt
100 gr kastanjes uit blik of vacuum.
rasp van een bio citroen
150 gr wit broodkruim gebruik ood witbrood en maal het fijn met de keukenmachine.
2tl verse of 1tl gedroogde tijm
6 blaadjes salie fijngesneden
100 gr Cranberrys vers of diepvries
450 gr bloem + wat extra om te bestuiven
4 el melk
1 ei losgeklopt
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
springvorm /schone potten voor de chutney

Voorbereiding

de chutney enkele dagen van te voren.Doe de azijn met de suiker in een grote pan en breng het aan de kook.
Roe tot de suiker is opgelost.
vVoeg de rozijnen,tomaten,appels,sjalotten,pepers,gember,mosterdzaad toe en breng het geheel aan de kook.
Kook verder op laag vuur+- 20 minuten.
Roer geregeld om om aanbakken te voorkomen.
De chutney mag best wat grog zijn te lang koken zal anders resulteren in een soort ketchup.
Schep de chutney in de schone potten en laat hem bij voorkeur een paar dagen staan voor een lekkerder resultaat.

Bereidingswijze

Bereiding van de Pie.
verwarm de oven op 180 gradenC
Verhit de olijfolie met 25 gram boter in een koekenpan.voeg de ui toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. glazig.Snij de verse worsten open haal het vlees eruit en gooi de vellen weg.Snijd de kastanjes in stukjes.
Doe het gehakt en het worstvlees in een kom en voeg de citroenrasp,broodkruim,kastanjes,tijm,salie en de gebakken uitjes en de cranberrys toe en breng op smaak met voldoende peper uit de molen en zout.Vet de springvorm in en bestuif hem met bloem
Meng de rest van de bloem met 2 tl zout .
Doe de melk en de resterende boter in een pan en voeg 150 ml. water toe en verhit dit tot de boeter gesmolten is.
Neem de pan van het vuur en voeg de bloem toe en roer goed door tot een stevige bal.
Neem de bol uit de pan en kneed hem op de aanrecht tot een samenhangend deeg.Bekleed de vorm met het bakpapier laat het papier iets boven de rand uitsteken.
Rol 2/3e van het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnede.Bekleed de vorm er zo mee dat er wat deeg over de rand hangt.Vul de vorm met het vleesmengsel en druk het goed aan zodat er geen luchtgaten in zijn.Rol de rest van het deeg uit tot en lap die als deksel past op de Pie en bedek hem er mee.
Maak met kwastje de randen nar en druk stevig aan tot eventueel een decoratief randje.
snij verder de randen bij en steek b.v met een appelboor 3 geaten in het deksel.
Rol de restjes deeg opnieuw uit en snij er drie grote ringen uit en plaats die om de gaten zodat ze passen.
Tijdens het bakken kan de stoom uit deze gaten ontsnappen.
Maak van de rest van het deeg versieringen en plak ze met wat waterop het deeg deksel.
Bestrijk het deeg met het opgeklopte ei en bak de Pie +- 30 minuten op 180 graden zet dan de oven op 160 graden en bak de Pie nog 60 minten.
Laat de Pie helemaal afkoelen en serveer met de Chutney

Bron

delicious

Serveertip

Serveer bij de Pie een salade

Laatste reacties

thezeeuw avatar
thezeeuw 20-01-2013

De chutney is overheerlijk, en de pie is ook erg lekker, vooral de vulling! Krijg enkel de bodem van deeg niet gaar, zelfs niet na 30 min op 200 en daarna 90 min op 150. Als je de springvorm opent stroom het vet eruit. Had overigens rundergehakt en geen varkensgehakt.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten