Speculaaskoekjes

  • Nederlands, Banket
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 30-09-2012

Ontzettend lekkere suikervrije melkvrije speculaaskoekjes ^^ Precies genoeg zoet door de honing, die de koekjes een soort zachte, bijna kleverige bite geeft.

Deel dit recept

Ingrediënten
300 g. zelfrijzend bakmeel
200 g. koude plantaardige margarine
115 g. honing
3 eetlepels koekkruiden
2 theelepels kaneel
1 theelepel korianderpoeder
snufje zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
mixer met deeghaken
grote kom
huishoudfolie
bakpapier

Bereidingswijze

Doe het bakmeel in een kom. Meng daar de specerijen en het zout doorheen. Voeg de margarine en de honing toe en meng tot een homogene massa. Ik heb wat klontjes margarine overgelaten, omdat ik vind dat het lekkere zachte stukjes geeft in de koekjes.

Verdeel met een lepel de helft van de plakkerige massa op een stuk plasticfolie, vouw dat dicht en rol het tot een soort worst. Dit mag een dikke worst zijn, afhankelijk van hoe groot je de koekjes wilt hebben. Deze rol kan in de koelkast. Wanneer je de rest van het deeg in wilt vriezen voor een andere keer, rol dat dan op dezelfde manier in plasticfolie en leg in de vriezer. Wat je vandaag/morgen wilt bakken mag in de koelkast, minimaal 2 uur. Zo wordt het deeg wat harder en makkelijker snijdbaar.

Wanneer het tijd is om de koekjes te bakken, verwarm dan de oven voor op 160 graden. Snijd dunne plakjes (max. 1 cm dik) en leg ze op een met bakpapier bekleed rooster. Bak de koekjes tot ze egaal goudbruin zijn. Ze zullen eerst wat donkerder worden, dit is smeltende margarine en honing. Is niets mis mee. Als die donkere vlekken weer weg zijn, zijn ze bijna goed :)

Wanneer ze klaar zijn haal je ze uit de oven. Dan nog even laten afkoelen op het bakpapier. Als je het hebt kun je ze verder laten afkoelen op een rooster, zodat ze wat knapperiger worden.

Graag bewaren in een koekblik. Ik geloof dat ze zo`n 2 tot 3 dagen goed blijven, maar ik bak nooit zoveel dat ze het zolang uithouden :)

Serveertip

De helft van het deeg gaf mij zo`n 24 koekjes. Lekker bij de koffie, thee of gewoon omdat je er zin in hebt :) Een rol deeg in de vriezer hebben liggen is de `ultimate comfort food`. Je hele huis ruikt naar speculaas als je hier een lading van bakt ^_^

Geniet ervan, laat me weten wat jullie er van vinden :)

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

SB2 avatar
SB2 17-11-2013

Heb vandaag dit recept gemaakt. Nu stond er geen baktijd bij, dus heb 20 min. Aangehouden. Te lang dus..... Hoe lang bak jij ze en wellicht de oven minder warm als het een hete lucht oven is? Hoor graag even van je....

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten