Duitse herfst pruimen- of appel(kruimel) plaattaart (3 in 1)

  • Goedkoop en snel, Banket
  • 30-60 min.
  • Duitse herfst pruimen- of appel(kruimel) plaattaart (3 in 1)

    Duitse herfst pruimen- of appel(kruimel) plaattaart (3 in 1)

    Duitse herfst pruimen- of appel(kruimel) plaattaart (3 in 1)

Daar onze huisvrienden een kleine boomgaard hebben in hun achtertuin krijg ik elk jaar een mand appels en een enorme mand pruimen. Heel mooi onbespoten, fris, vers fruit, maar daar valt amper tegenop te eten. Ik zet het dan wel koel weg, maar dan nog. Om een hoop pruimen dan maar eens vlot te verwerken besloot ik vanmorgen vroeg een pruimenplaattaart te brouwen. Ik ben niet zo van de zoete zoals sommigen wel weten, maar in het najaar wil ik nog wel eens wat bakken (mede omdat ik tegen verspilling ben van goed voedsel) en deze was godsgruwelijk lekker en verser kun je hem niet krijgen. Gewoon delen met vrienden bij de koffie en hij is weg! Maar nu komt het, met dit recept kun je variëren en in een uur klaar ! Lees verder.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
650 gr. bloem
350 gr. roomboter (in blokjes)
4 t bakpoeder
2 t vanillesuiker
1 t kaneelpoeder
200 gr. witte basterdsuiker
2 mespuntjes zeezout
2 eieren
1 kg pruimen
Amandelen
Van Gilse poedersuiker

Variatie-kooktip Voor appel of appelkruimel-plaattaart neem je als vulling:
1 kilo zoetzure appels in stukjes
2 el witte basterdsuiker
1 t kaneelpoeder
Beetje citroensap
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
bakplaat

Voorbereiding

warm de oven voor tot 180 graden.

Bereidingswijze

Neem 6 ons bloem en meng dit goed met het bakpoeder, de basterdsuiker, zout en de vanillesuiker. Voeg dan 300 gr. roomboter toe (die op kamertemperatuur moet zijn) samen met de eieren en kneed dit tot soepel deeg. Laat dit even opstijven in de koeling. Neem de pruimen, was ze, snij ze door de helft en verwijder de pitten. Dan het pruimenvlees in stukjes snijden. Bedek je werkblad met de rest van de bloem en rol het deeg daarop uit. Neem de bakplaat, vet die in en bedek die met het deeg. Zorg dat je een opstaand randje hebt. Meng dan nog 2 el witte basterdsuiker met 1 t kaneelpoeder. Leg nu de pruimenstukjes (of partjes) op het deeg, leg er de rest van de boter op en bestrooi met de kaneelsuiker en de amandelen. Zet de bakplaat nu in de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 30 – 40 minuten mooi bruin. Je bent een heel eind zodra het lekker gaat ruiken. Haal de bakplaat er uit en laat hem afkoelen. Snij in stukken en bestrooi eventueel met poedersuiker uit zo`n van Gilse bus. Kan ook op het bord. Smullen maar bij de koffie.
KOOKTIP: Als je deeg over hebt verkruimel het dan over het pruimenmengsel want zo ontstaat de kruimeltaart! Ik ben geen uitblinker in patisserie maar dit was een succes.

Serveertip

Lekker bij de koffie of als dessert.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Fressnapf avatar
Fressnapf

Doorsturen

Home Recepten