Mijn versie van boerenkool stamppot met rookworst, heerlijk!
- Nederlands, Feestmaaltijd
- 20-30 min.
Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets "eenvoudigs" is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dus…. Hele najaar en winter lekker van genieten.
Ingrediënten 4 recipe.people
2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr8 grote iets kruimige aardappels of 9 – 10 kleintjes
3 grote uien (gesnipperd)
250 gr gerookte spekreepjes of blokjes
Flink wat olijfolie
1 el zongedroogde tomaatjes
1 bouillonblokje rund
Zeezout
2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1032,44 kcal |
Koolhydraten | 43,06 g |
Eiwitten | 40,07 g |
Vetten | 75,64 g |
Benodigdheden
Grote kookpan met deksel, kleinere kookpan en koekenpanBereidingswijze
Schil de aardappels, snij ze in flinke partjes en was ze. Doe ze in een grote pan met flink wat water, bouillonblokje en wat zeezout en breng aan de kook. Als het gaat koken dan doe je die twee zakken boerenkool er bij, beetje aanstampen met je hand. Dit laat je royaal 20 – 22 minuten langzaam koken. Zet ook in een andere pan ondertussen de verse rookworst op en laat die langzaam warm worden. LET OP: niet laten koken want dan barsten ze en lopen al die heerlijke sappen weg. Stoppen met verhitten bij 80 graden en dan gebeurt er niks. Neem een koekenpan en vul de hele bodem met een dun laagje olijfolie. Doe de spekblokjes en de uiensnippers er in. Lijkt vrij veel, maar slinkt. Al roerend lekker laten uitbakken. Na 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes er bij en dit mengsel krijgt nu een heerlijke diep warme, romige, smaak. Dan aardappels met boerenkool boven de gootsteen goed afgieten. Neem een mixer of stamper en stamp het ruw fijn. Voeg nu het mengsel uit de koekenpan toe met de olie en mixer of stamp het goed fijn en door elkaar. Juist door de olijfolie (met die smaken) wordt het smeuig. Je ziet om het af te maken komt er geen melk of boter meer aan te pas! Dit is heel veel keren lekkerder en olijfolie is plantaardig en zijn gezonde vetten! Proef nu even en je ziet dat je een heerlijke stamppot hebt met een diep warme smaak. Als je het nog smeuiger wilt dan giet je er gewoon wat olijfolie uit die fles bij, maar dit is veelal niet nodig. Leg nu de rookworsten op een groot bord of plank en snij deze in plakjes. Serveer deze er bij. Ik ben misschien royaal, maar reken ½ worst p.p. en vaak eet ik nog meer. Smullen maar !
Tenslotte nog even wat over rookworst. Er zijn er zoveel en elke super heeft wel zijn huismerk, maar al die vieze voorverpakte dingen die vind ik niet te vreten. Ik was vroeger al beter gewend. Wij hadden altijd top rookworst van een ambachtelijke slager, maar die is ook al gestopt. Sommige Hollanders zweren bij Unox, maar ik vind ze ronduit smerig. Goede rookworst is de eigengemaakte van elke keurslager en in AH heb je de Veluwse rookworst (bij Plus de verse van Gijs). Prijs 2,79. Dat is een ambachtelijke worstmakerij annex rokerij op de Veluwe en die smaken verdraaid goed! Als laatste adviseer ik de alom vertrouwde HEMA worst, wie lust die nou niet…. Is van alle standaardworsten ook de best geteste qua smaak (kassa vorig jaar). Zo kun je het hele seizoen genieten van je stamppotje of erwtensoep of als je smaakvolle rookworst wilt eten.