Tagliata di manzo e bieta ripassata in padella (Tagliata met

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 21-09-2012
  • Tagliata di manzo e bieta ripassata in padella (Tagliata met

    Tagliata di manzo e bieta ripassata in padella (Tagliata met

    Tagliata di manzo e bieta ripassata in padella (Tagliata met

Tagliata is een veel voorkomend gerecht in de betere Italiaanse restaurants. Het betekent eigenlijk niets mee dan "gesneden". Wat ermee bedoeld wordt is een in reepjes gesneden, geroosterd stuk rundvlees, meestalde "costata" (rib-eye), de lombo (lende) of de "fiorentina" (T-bone). Wij raden de rib-eye aan omdat een hoger vetpercentage de smaak ten goede komt in dit recept. Tagliata is vrij makkelijk te maken. De truc is te leren wanneer u het vlees aan moet snijden en moet serveren, voordat het doorslaat en/of teveel afkoelt. De snijbiet (Beta vulgaris) is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. De naam warmoes wordt gebruikt voor een iets andere soort, met dunnere wortels, waarvan alleen de bladstelen worden gegeten. Snijbiet is in ons land niet meer zo bekend. In de Italiaanse keuken komt het minstens zo vaak voor als spinazie. De bladeren worden geoogst wanneer ze nog klein zijn (minder dan 20 cm). Doorgaans wordt de zgh. bieta even gekookt en vervolgens met wat knoflook en olijfolie licht gesauteerd. Erg smakelijk als garnituur bij een Italiaans hoofdgerecht, zowel warm als afgekoeld.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
700g rib-eye
200g snijbiet knoflook uit de pers
2 hele teentjes knoflook
olijfolie
zout&peper
rozemarijn (eventueel)
Voor de saus:
2 el. balsamico-azijn IGP
1 el. honing olijfolie
snufje zout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 367,36 kcal
Koolhydraten 4,32 g
Eiwitten 36,87 g
Vetten 22,01 g
Benodigdheden
Wok
Barbecue of grillplaat

Voorbereiding

Was de biet heel zorgvuldig. Kook hem, liefst in een wok, in aanhangend water, ongeveer 10 minuten. Giet af en laat afkoelen. Eventueel kunt u de biet eerst kleinsnijden. Kruid het vlees. Maak een mengsel van de balsamico en de honing. Voeg wat olijfolie toe en breng op smaak met zout. De bedoeling is een smaakmaker te verkrijgen die als goedkope variant van echte pure Aceto Balsamico Tradizionale di Modena moet dienen. De saus moet dus aan de stroperige kant zijn, eerder zoet dan zuur smaken en mooi gebalanceerd zijn. Kruid het vlees, knijp er wat knoflook overheen en wrijf het in met olijfolie.

Bereidingswijze

Braad het vlees op een matige barbecue of grillplaat, ongeveer 4 minuten aan beide zijden. Leg het op een warm bord, bedek met aluminiumfolie en laat 5 minuten doorrijpen. Ondertussen maakt u in een wok of koekenpan wat olijfolie heet. Hierin doet u de hele teentjes knoflook. Zodra deze beginnen te kleuren verwijdert u ze uit de pan en voegt u de (goed uitgelekte) snijbiet toe. Blijf omscheppen op een stevig vuurtje tot de snijbiet heet is. Breng op smaak met peper en zout. Klaar!

Bron

www.meerdanvlees.nl

Serveertip

Snij nu het vlees in reepjes en serveer zo snel mogelijk met de balsamicodressing. Een in de schil gekookte aardappel is hier erg lekker bij.
Wijntip:
Een stevige rode, die zowel tegen het zoetzure van de balsamicodressing en de ronde smaak van het vlees kan: Een Lacrima di Morro d`Alba, of natuurlijk een Toscaan, een Brunello di Montalcino bijvoorbeeld.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten