echt ouderwets lekker!

1 hele kip in 8 stukken óf 1 hele kip óf 8 kipkarbonades
125 gram blokjes gerookte spek
2 uien (in halve ringen)
2 flinke wortels (in partjes)
1 klein blikje tomatenpuree
2 stengels bleekselderij (gesneden)
40 gr boter
olijfolie
3 dl rode wijn
3 dl kippenbouillon
2 teentjes knoflook (fijn)
2 tl tijm
Zeezout
Zwarte peper uit je molen
Grote pan met deksel of slowcooker
Dit is een heel leuk recept wat vroeger en ook nu nog veel werd gemaakt. Niet te verwarren met "coq au vin" want dat is dit niet. Ik kan me nog herinneren dat dit vroeger ook wel in Nederlandse restaurants werd geserveerd, maar toen was ik een jaar of tien. Een mals gestoofd kippetje met smaak dan is dit ouderwets lekker. Koop wel een lekkere vette scharrelkip van goede kwaliteit en géén kiloknaller want die kippen zijn echt niet lekker.
Neem de kip en snij die in 8 flinke stukken of laat dat doen. Smeer de delen (of hele kip) in met peper, zout en de gedroogde tijm. Neem een leuke pan, doe de boter er in met een flinke scheut olijfolie en bak eerst de spekjes even uit en neem ze terug. Bak nu in hetzelfde braadvet de kip of de kipdelen rondom bruin. Terugnemen en dan de uien, knoflook, wortels en bleekselderij 5 minuten aanbraden. Doe nu de wijn, tomatenpuree en de kippenbouillon in de pan en breng langzaam aan de kook. Doe nu de kip en het spek terug en laat langzaam een uurtje stoven totdat de kip gaar is, smullen maar weer.
Lekker met gekookte kriel, gebakken aardappels of friet.
vanessa_deridder_3 10-01-2016
nu al 3x MOETEN maken van mijn kids, echt heerlijk!!!
8109monique 09-01-2015
Was heerlijk!
corryh 14-12-2014
afgelopen week dit heerlijke kipgerecht gegeten.
pepertje11 15-04-2013
Heb het gemaakt en het was een groot succes. Dank je.
Stratosnl 03-01-2013
Net op, en heerlijk opgegeten door iedereen