Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

  • Frans, Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 19-09-2012
  • Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

  • Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

  • Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

  • Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

    Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

Boeuf Bourguignon was vroeger gewone dagelijkse boerenkost, maar ondertussen is het pure haute cuisine. Dit stoofgerecht wordt wereldwijd veel gegeten en wordt erg goed gewaardeerd. Deze is wel heel lekker, maar dat komt door de saus. Ik doe net even wat meer zodat het nog lekkerder wordt. Wel is van belang dat je goede wijn gebruikt zoals bijvoorbeeld Merlot, rode Macon of een Bourgogne. Dit is krachtige rode wijn en geeft dus veel smaak af en dat is bij dit stoofgerecht nou net de bedoeling. De cognac geeft de saus een extra lekkere twist. Probeer zelf maar en dan praten we wel verder.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg magere riblappen, in blokken
250 gr. zilveruitjes
4 teentjes knoflook, fijn
250 gr. gerookte magere spekreepjes
1 grote winterwortel in stukken
400 gr champignons in plakjes
4 stengels bleekselderij in partjes
Bosje peterselie (gesnipperd)
3 el bloem
4 dl rode wijn (zie boven)
2 flinke scheuten cognac
4 dl runderbouillon
2 takjes verse tijm
3 laurierblaadjes
50 gr roomboter
Zeezout
Zwarte peper uit je molen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
grote kookpan op slowcooker

Bereidingswijze

Doe de boter in een grote pan en verhit. Fruit hierin de zilveruitjes, de knoflook en spekblokjes aan. Uit de pan halen en bewaren. Braad nu het vlees rondom bruin, voeg dan de selderij en de wortel toe en bak die even 3 minuten mee en voeg royaal zout en peper toe. Strooi de bloem er over en bak nog even goed. Giet nu de bouillon, de cognac en de wijn er bij, de helft van de peterselie, de tijm en laurier. Laat nu 1 ½ uur lekker sudderen. Wees niet bang voor alcohol want die verdampt. Bak nu de champignons lichtbruin, haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan (die hebben hun smaken afgegeven) en doe nu de zilveruitjes, spekblokjes en de knoflook bij het vlees. Laat het nu nog 30 minuten lekker doorsudderen. Het is nu wat ingekookt en je hebt een heerlijke haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Af garneren met restant van de gesnipperde peterselie blaadjes. Smullen maar want dit is vreselijk lekker!

Serveertip

Lekker met gekookte aardappelen, gekookte kriel of puree.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Moppie1973 avatar
Moppie1973 24-01-2021

Dit vorige week gemaakt en we hebben gesmuld, deze week nogmaals hmmm

ahooijer avatar
ahooijer 15-03-2020

Dit is mijn favoriet, al vaak gemaakt en altijd een succes. Heerlijk met de zilveruitjes.

manut avatar
manut 30-11-2016

Slowcooker staat aan met jou Boeuf Bourguignon...heb alleen nog puntpaprika toegevoegd..die moest op en scheutje wiskey ipv cognac...ben benieuwd,ruikt in ieder geval heerlijk!

Mattheam avatar
Mattheam 09-07-2016

Het is er helemaal de tijd niet voor,maar we hebben gesmuld,de rest in de vriezer eten we wel als het echt herfst is. Heerlijk bedankt!

RobQuebec avatar
RobQuebec 08-04-2016

Het is lekker, we hadden toch nog sneeuw vandaag. Hen het in de slow cooker gemaakt.

poebeerr avatar
poebeerr 22-01-2016

Mmm, lekker winterse kost. Bedankt!

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 03-11-2013

Alex, Ik heb een paar recepten voor Boeuf Bourguignon en die zijn heel lekker maar die van jou lijkt me ook heel goed. Ik ga morgen de ingredienten halen om het te maken je hoort nog wel van me. Bedankt en groetjes, Margrit

adeline43 avatar
adeline43 02-11-2013

Hoi, eindelijk dan eens jou klassieke beouf bourguignon gemaakt en wij hebben echt 2 dagen heerlijk gesmuld, samen met de kinderen. Bedankt!Groetjes, Adeline

Nathalie63 avatar
Nathalie63 28-10-2013

heb hem afgelopen weekend gemaakt en hij was echt lekker!! ik heb een gewone huiswijn ( merlot) van gall en gall gebruikt anders werd hij wel erg prijzig. ik heb geen cognac gebruikt maar wellicht voor de volgende keer weet nu al dat ik hem deze winter vaker zal gaan maken!!

floortje80 avatar
floortje80 21-06-2013

Boeuf Bourguignon blijft 1 van mijn favoriete recepten. Het maakt wel echt verschil welke wijn je erbij gebruikt. Heb laatst een heerlijke [url=http://www.abelswijnen.nl/franse-wijn]franse wijn[/url], geloof dat die Becasse heette als basis gebruikt en mijn boeuf smaakte extra lekker!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten